На 11 август си спомняме за 14-те военнослужещи, които изгарят

...
На 11 август си спомняме за 14-те военнослужещи, които изгарят
Коментари Харесай

На 11 август 1995 г. 14 военнослужещи изгарят при катастрофа на околовръстния път на София

На 11 август си спомняме за 14-те военнослужещи, които изгарят в камион при злополука. На днешната дата преди 28 години 14 военни умират и единствено редови войник Кръстьо Дунчев оцелява.

 

Виновните за нещастието с бойците от отделение 58 410 на Транспортни войски в София и до през днешния ден не са известни. Противоречиви са версиите за събитията довели до злополуката. Една от тях гласи, че конфликтът е станал след пукотевица по камиона, а патроните са били предопределени за движещия се по същия път Иво Карамански. Материалите по делото са засекретени. По закон класифицираната информация се разсекретява след 30 години. На 7 септември 1996 година в София е открит монумент на починалите 14 военнослужещи.

В бюлетина на Българска телеграфна агенция четем:

Четиринадесет военнослужещи починаха при злополука

София, 12 август 1995 година /БТА/ Четиринадесет военнослужещи – лейтенант, двама ефрейтори и 11 редови войници, починаха нощес при злополука на околовръстния път на София. Един редови войник е откаран в болница с заплаха за живота. Това заяви за Българска телеграфна агенция пресцентърът на Дирекцията на Националната полиция.
Снощи към 22 часа на околовръстния път на 200 метра след разклона за град Банкя /по посока на жк „ Люлин “ в София/. Товарен автомобил ГАЗ 53 /с военна регистрация /, движещ се с несъобразена с пътната конюнктура скорост, навлязъл в лентата за насрещно придвижване. Камионът се блъснал в трактор Т 150 с ремарке. Последвало запалване и на място починали 14 военнослужещи, а един е откаран в болница, само че има заплаха за живота му. Загиналите са от ЖП войски от поделенията в Обеля и Илиенци.

Д-р Желю Желев изрича съболезнования на околните на починалите военнослужещи

София, 13 август 1995 година /БТА/ Президентът доктор Желю Желев показва най-дълбоки съболезнования на роднините и околните на починалите в трагичната злополука български бойци. Това заяви на Българска телеграфна агенция представителят на президента Валентин Стоянов.

Президентът упорства за бързо следствие на злополуката, при която починаха 14 военнослужещи

София, 14 август 1995 година /БТА/ Президентът доктор Желю Желев през днешния ден се срещна с основния прокурор Иван Татарчев, заяви на Българска телеграфна агенция представителят на президента Валентин Стоянов. Президентът е настоял Военна прокуратура в най-кратък период да проверява аргументите за злополуката в София, при която починаха 14 военнослужещи.

Утре е ден на народен печал

София, 14 август 1995 година /БТА/ Министерският съвет афишира 15 август 1995 година за ден на народен печал по отношение на гибелта 14-те военнослужещи край столичния квартал „ Люлин “, оповестява Пресслужбата на държавното управление. Министър-председателят Жан Виденов и членовете на кабинета сервират своите най-искрени съболезнования на фамилиите и околните на починалите. Продължава работата на специфичната комисия за изясняване на аргументите и отговорността за трагичния случай, осведоми Пресслужбата на Министерски съвет и акцентира, че за резултатите обществеността ще бъде навреме и цялостно осведомена.

Народното събрание се причисли към националната тъга за починалите военнослужещи

София, 15 август 1995 година /БТА/ Заместник-председателят на Народното събрание проф. Нора Ананиева изпрати съболезнователна депеша до фамилиите и околните на 14-те починали военнослужещи. Днес цяла България скланя траурни флагове пред паметта на бойците от отделение 58 410 – Строителни войски, починали при автомобилната акцидент на 11 август т.г. край София.
Народното събрание на Република България се причислява към националната тъга, а на вас – техните близки, изрича най-дълбоки и откровени съболезнования за тежката и непоправима загуба, се споделя в телеграмата.
Нека името на вашия непосредствен и имената на всички негови починали приятели останат трайно в историята на българската армия, дала скъпи и незабравими жертви както в сражения, по този начин и в спокойно време в името на Отечеството, написа заместник-председателят на Народното събрание.

Столицата означи националния печал

София, 15 август 1995 година /БТА/ Със заупокойни ектения, вмъкнати в Празничната литургия за Успение Богородично, стартира в 9.30 часа през днешния ден отбелязването на националния печал в столицата. Той бе разгласен нощес от Министерския съвет във връзка гибелта на 14-имата бойци, починали в злополуката в петък вечерта. По време на службата в катедралния храм " Св. Александър Невски " - при Великия вход и по време на проповедта, свещеник Галактион изреди имената на починалите. Решението за нарушение на службата е мое и не е по отношение на оповестения от Министерския съвет печал, съобщи пред кореспондент на Българска телеграфна агенция свещеник Авксентий, завеждащ културно-просветния отдел на Светия синод. Всички членове на Синода са в отпуска, добави той.
Рано тази заран на половина бяха свалени националните знамена над Президентството, Министерския съвет, министерствата и националните медии. Националният трикольор е смъкнат до долу над Народното събрание. Месинговата ролка на пилона е заяла и по тази причина не можем да смъкнем флага, съобщи пред Българска телеграфна агенция завеждащият аварийно-ремонтните работи в Софийския университет " Свети Климент Охридски " Пламен Христакиев. Университетът отбелязва националния печал с черно знаме, провесено от огромния балкон на централното крило на постройката.

Траурен протест в памет на починалите военнослужещи

София, 15 август 1995 година /БТА/ Траурен протест във връзка гибелта на починалите в злополуката на 11 август военнослужещи се състоя довечера в отделение 58 410 на транспортни войски. На митинга участваха министърът на превоза Стамен Стаменов, генерал-майор Христин Христов – командващ войските на Министерството на превоза, подполковник Георги Георгиев – пълководец на отделение 58410. При потвърдена виновност тези, които носят отговорност, ще бъдат доста сурово осъдени, съобщи пред бойците от поделението министър Стаменов.
В идващите дни ще се състоят лични диалози с военнослужещите в отделение 58 410 и с техните командири за определяне на аргументите за тежкото произшествие. На всеки член от фамилиите на починалите бойци ще бъдат изплатени 12 сержантски заплати, а на членовете на фамилията на починалия лейтенант – 12 офицерски заплати, сподели в изказване за медиите министърът.

Шест войничета от Монтанско бяха заровени през днешния ден

София, 15 август 1995 година /БТА/ Траурните знаци в регионалния център Монтана през днешния ден бяха израз на дълбоката тъга и респект на хората от този край към починалите военнослужещи. Наполовина спуснати бяха националните флагове на регионалната администрация, общината и постройките на държавните институции. Шест момчета бяха заровени с военни почести през днешния ден в разнообразни селища. Военни шефове от поделението в Обеля и от военните отдели към региона и общините споделиха скръбта на околните и роднините на починалите. С траурни процесии бяха изпратени редови войник Андрей Любенов от Монтана, Даниел Рангелов от Медковец, Румен Иванов от Владимирово, Валери Илиев от Долно Церовене, Венцислав Николов от Берковица и Валентин Цветков от Георги Дамяново. Със спуснат байрак и едноминутно безмълвие военнослужещи от всички поделения в региона отдадоха последна респект към починалите. Прочетена бе съболезнователна депеша от министъра на защитата. Семействата на починалите ще получат парични помощи от съответните общини, оповестиха от регионалната администрация.

Защо и по какъв начин са изгорели 14-те бойци ще се разбере идната седмица

София, 15 август 1995 година /БТА/ През идната седмица ще можем да излезем с съответни изводи за събитията, довели до гибелта на 14-те бойци, съобщи за Българска телеграфна агенция майор Боян Тошев от Софийска окръжна военна прокуратура. Трима прокурори и двама следователи проверяват аргументите за нещастието, станала в нощта на 11 август, при която починаха 14 военнослужещи от отделение 58 410.
Досега следствието е открило, че починалият водач на камиона - ефрейтор Илиян Тодоров - не е карал пийнал. Прокурорът Тошев съобщи, че съгласно всички събрани данни, той по принцип не е пиел. Установено е било също, че камионът е бил в чудесно техническо положение. Неговият ремонт е бил юридически от бащата на починалия Тодоров, който е бил старшина в същото отделение.
Все още не е ясно какво въпреки всичко е довело до трагичната развръзка. Макар камионът да е бил в насрещното платно, на пътя няма диря, която да демонстрира, че водачът се е опитал да спре, макар движещия се против него огромен трактор, сподели майор Тошев. Една от версиите е, че в тъмнината Илиян Тодоров е взел грапавина по пътя за дупка и се е опитал да я избегне с внезапно завъртане на кормилото, надявайки се да се върне в точния момент в своето платно. Тъй като няма спирачен път, евентуално скоростта е била доста висока.
Повечето от бойците са починали сега на удара, още преди да избухнат резервоарът на камиона и 130-те литра нафта от резервоара на трактора. Те безусловно са били залепени за предната част на каросерията. За висока скорост приказва и фактът, че скоростната кутия на камиона се е откъснала и изхвърчала. Ударът е бил нечовечен, сподели господин Тошев.
Допълнителен оглед на трактора и камиона ще доизяснява детайлностите. По всяка възможност ще бъде изработен следствен опит с камион и трактор от същите видове, с цел да се разбере с каква скорост те са се движели един против различен. Предстои и нова комбинирана експертиза от лекари и експерти по пътно-транспортни катастрофи, която да хвърли повече светлина върху станалото.
При следствието е открито, че пътните листове и другите документи са в цялостен ред. Законен e и договорът с компанията, където са били изпратени да работят бойците. Не са установени нарушавания на Устава за вътрешна работа. Разпитани са доста очевидци. Сред тях са очевидци на злополуката, командирът на поделението, бойци.

Следственият опит за петъчната злополука ще бъде в края на седмицата

София, 17 август 1995 година /БТА/ Камионът, аварирал в петък вечерта с 14-имата бойци, се е запалил пръв, е открила техническа експертиза, почнала през днешния ден. Самото транспортно средство е разглобено и сега е в отделение на Транспортни войски в Илиянци. Това заяви през днешния ден шефът на Окръжна Военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Той посочи, че през днешния ден са правени нови замервания на мястото на злополуката. Частичен следствен опит ще има в събота или в неделя поради по-спокойното придвижване, сподели полковник Гогев. Тогава ще се посочи дали навлизането на камиона в насрещното платно, провокирало удара, се дължи на бабуните по пътя, които в тъмното могат да се вземат за дупки. Полицаи, разпитани също през днешния ден, са удостоверили и наличието на Иво Карамански на мястото. Според тях той cе e опитвал да угаси пламъците с минипожарогасител. Хората, наблюдаващи горящите транспортни средства, са таксиметрови водачи, преминаващи по същото време край случая, заяви полковник Гогев. Някои от тях към момента търсям, други се обадиха, посочи той.

Табелата до мястото на злополуката на околовръстното шосе е изчезнала

София, 22 август 1995 година /БТА/ Крайпътната табела до мястото на злополуката на 11 август, при която починаха 14 военнослужещи, е изчезнала. От нея са останали единствено колоните и захвърлената рамка. Днес трябваше да бъдат подготвени резултатите от четворната експертиза за случая. Военните магистрати обявиха следобяд, че това не е направено. Според майор Тошев версията за пукотевица по камиона още не е потвърдена. Преди няколко дни Прокуратурата на Въоръжените сили заяви, че ревизира версията за пукотевица по камиона, откакто стана ясно, че по него има след от патрони. Следи от патрони бяха открити и по крайпътната табела. Според „ Нова телевизия “ шефът на Софийската окръжна военна прокуратура полк. Кирил Готев е декларирал, че ще ревизира за изгубването й още през днешния ден.

По камиона палач е стреляно, заяви боен прокурор

София, 23 август 1995 година /БТА/ На лявата врата на камиона, в който на 11 август изгоряха 14 военнослужещи от Транспортни войски, са открити три дупки от патрони, заяви публично през днешния ден шефът на Софийска окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Следите са от оръжие диаметър 5,6 мм, само че типът му не е открит, съобщи полковникът. Подобно оръжие не е на въоръжение в Транспортни войски, посочи той. Разположението на следите показвало, че по ГАЗ-ката се е стреляло в придвижване. Куршуми не са попадали в тялото на лидера ефрейтор Юлиян Тодоров и версиите, че той е изгубил надзор над ръководството от пострадване отпадат, сподели господин Гогев.
Установено е, че по камиона е стреляно извън във вътрешността и слуховете, че изстрелите са от персоналното оръжие на лейтенант Вълчев не дават отговор на истината, съобщи полковник Гогев. Това съгласно него ставало ясно от резултатите на балистичната експертиза. Освен нея били подготвени част от заключенията на съдебно-медицинската, а през днешния ден се чакат резултатите и от автотехническата експертиза. Следственият опит ще бъде евентуално в околните дни, сподели полковник Гогев. Освен версията за пукотевица по камиона се работело и по две-три други. Полковник Гогев отхвърли да посочи дали стрелбата по камиона e обвързвана с намиралия се на мястото на злополуката Иво Карамански. Ако е по този начин, с това би трябвало да се занимава Градска прокуратура съобщи той. Според него Карамански не е най-важният очевидец. Досега били разпитани всички очевидци, които благоволили да се отзоват на молбата на Военна прокуратура. Единственият оживял от случая редови войник Кръстьо Дунчев е бил разпитан през вчерашния ден, удостовери полковник Гогев. Той щял да бъде разпитван в допълнение, откакто се възвърне изцяло.

Четиринайсетте войничета са се стопили при температура хиляда градуса

София, 4 септември 1995 година /БТА/ 1000-1100 градуса температура е развил пожарът, при който на 11 август починаха 14-те военнослужещи от Транспортни войски, заяви през днешния ден началникът на Софийска окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Пожарната експертиза открила, че в кабината нямало други запалителни субстанции с изключение на горивото на камиона.
Лейтенант Венцислав Вълчев е умрял от интоксикация, показвали данните от съдебно-медицинската експертиза. 14 на 100 въглероден двуокис са открити в белите му дробове.
Екип от психолози и социолози са разпитвали роднините и приятелите на водача Юлиан Томов, с цел да изградят психологическия му портрет и да открият устойчивостта му по време на шофиране, заяви полковник Гогев.
Балистите не съумяха да отговорят на доста въпроси, съобщи Кирил Гогев. Те щели да бъдат разпитвани и на следващия ден. Все още не е открит типът оръжие, с който е стреляно по камиона, сподели прокурорът.
Иво Карамански не е разпитван в допълнение, сподели полковник Гогев. Неговите показания не са значими за следствието, защото той е дошъл на мястото след злополуката, съобщи той.

За нещастието с 14-те бойци са събрани голям брой свидетелски показания

София, 6 септември 1995 година /БТА/ Събрали сме над 25 свидетелски показания за трагичния случай, довел до гибелта на 14-те военнослужещи, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Софийската окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Той добави, че изцяло подготвени са направените 5 разнообразни експертизи по случая и скоро се чака заключението на следствието. Полк. Гогев не посочи коя е най-вероятната версия за аргументите, довели до нещастието, само че съгласно него измежду тях не са нито скоростта, с която са се движели камионът и тракторът, нито неравностите по пътя. Полковник Гогев не е потърпевш съществено от вчерашния случай, при който бе засегнат от експлодирало осветително тяло на българска телевизия.

Показанията на очевидците за гибелта на 14-те военнослужещите си опонират

София, 14 септември 1995 година /БТА/ Показанията на очевидците за гибелта на 14-те военнослужещи си опонират, заяви през днешния ден за Българска телеграфна агенция майор Боян Тошев от Софийска окръжна военна прокуратура. Около 60 души до момента са дали свидетелства по трагичния случай, само че показанията се разминават както за часа, в който е станала злополуката, по този начин и в други елементи. Ще бъдат доизяснени маркираните несъгласия. Иво Карамански е бил разпитван два пъти, пред следовател е приказвал и оживелият боец. Предстои осъществяване на серия от следствени опити, сподели майор Тошев. Вероятно ще бъде раздрънкан моторът на камиона, с цел да се разбере дали нещо не го е блокирало. Особено значими за нас са показанията на хората, живеещи наоколо, акцентира прокурорът.

Смъртта на 14-те бойци не е пътно-транспортно произшествие

София, 22 септември 1995 година /БТА/ Категорично отпадна версията, че гибелта на 14-те бойци е породена от пътно-транспортно произшествие, съобщи през днешния ден началникът на Софийска окръжна военна прокуратура полк. Кирил Гогев. Това съгласно него е потвърдено от заключенията на 6 правосъдни експертизи, както и от показанията на 60 очевидци. Извън подозрение е часът на злополуката - тя е станала сред 22,25 и 22,35 ч.
Резултатите от последната автотехническа експертиза, пристигнали през днешния ден, посочили, че моторът на камиона и скоростната му кутия са били изцяло изправни сега на злополуката. Двигателят не е прегрявал, не е и блокирал. Доказано е също, че по камиона е стреляно с оръжие диаметър 5.60 мм. Сега се мъчим да установим ъгъла на стрелбата, мястото, откъдето е стреляно, и кой е стрелял, сподели прокурорът. Балистичната експертиза е извършена с най-съвременни механически средства. Това е било мнението и на експерти от Прокуратурата на въоръжените сили на Русия, които са били осведомени със случая от полк. Гогев и от изпълняващия длъжността прокурор на Прокуратура на въоръжените сили полк. Николай Колев по време на визитата им в Москва. Военна прокуратура обяснява опциите да получи сателитни фотоси и евентуално ще се обърне към някои от страните, с които България е подписала спогодби за правна помощ. Полк. Гогев удостовери, че в антуража на Иво Карамански, който се е намирал на местопроизшествието, е имало двама сержанти от полицията. Според думите му сега полицията води против тях дисциплинарно произвеждане, а резултати от него ще има евентуално след седмица.
Засега няма обвинени лица, заключи полк. Гогев. Все още се откриват аргументите и събитията, довели до произшествието. Прокурорът изрази вяра, че до 20 дни следствието ще завърши работата си, опроверга обвиняванията в тромавост, както и изказванията, че предварителното произвеждане по случая не е от компетенциите на Военна прокуратура.

Военни специалисти от Москва ще оказват помощ на следствието за гибелта на 14-те бойци

София, 14 ноември 1995 година /БТА/ Група военни специалисти ще дойде в края на седмицата от Москва, с цел да помогне на следствието, установяващо аргументите за гибелта на 14-те бойци, които починаха на 11 август тази година.

Още не се знае къде е колата, с която е бил Карамански при нещастието с 14-те бойци

София, 1 декември 1995 година /БТА/ Не се знае къде е колата, озовала се до мястото на нещастието с 14-те бойци, в която е пътувал Иво Карамански, сподели за Българска телеграфна агенция изпълняващият длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев. Той добави, че не е изяснено също дали в нея е имало радиостанция, настроена на честотата на полицията.
Иво Карамански, който преди дни напусна ареста против гаранция от 100 хиляди лв., евентуално ще бъде викан във военна прокуратура, с цел да обясни някои губещи се на следствието моменти.

По камиона с 14-те починали бойци не е било стреляно, е заключението на съветските специалисти

София, 5 февруари 1996 година /БТА/ Заключението на съветската балистична експертиза, помагаща на воденото разследване за гибелта на 14-те бойци, е, че по камиона, в който те са се возили, не е стреляно, заяви за Българска телеграфна агенция осведомен източник от Прокуратурата на въоръжените сили, поискал да остане неназован. Тази информация удостоверява думите на основния прокурор Иван Татарчев, който предходната седмица също съобщи, че съгласно него по камиона не е стреляно. Г-н Татарчев сподели също, че е прекомерно евентуално да не се стигне до дело, в което отговорните за нещастието да бъдат осъдени.

Иван Татарчев: Следствието за гибелта на 14-те бойци е прекъснато, отговорни няма

София, 25 април 1996 година /БТА/ Следствието за гибелта на 14-те бойци е прекъснато, заяви през днешния ден пред публицисти основният прокурор Иван Татарчев. Заключенията са, че няма отговорни за трагичния случай, станал на 11 август предходната година край София. Това удостовери дадената преди време от господин Татарчев прогноза, че провинен за нещастието надали ще бъде открит и че делото надали ще влезе в съда.
Пълна небивалица са информациите, че по камиона, в който са пътували бойците, е било стреляно, съобщи прокурорът. Той отхвърли други мнения, само че даде обещание, че ще подреди на изпълняващия длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев да огласи резултатите от 9-месечното разследване.
Различни и противоречащи бяха версиите за събитията, довели до конфликта на транспортния боен камион с трактор. Дълго време бе изяснявано дали не е било стреляно по камиона и с какво оръжие, само че след това тази възможност бе отхвърлена.

Военният прокурор Боян Тошев за гибелта на 14-те бойци: Не мога да приема формулировката „ Прекратяваме делото, отговорни няма “

София,16 май 1996 година /БТА/ Не мога да приема формулировката „ Прекратяваме делото, отговорни няма “, съобщи военният прокурор майор Боян Тошев във връзка известията, че делото за гибелта на 14-те бойци е прекъснато. Той заяви, че то е спряно и върнато на следствието, което би трябвало да намери кой е стрелял по камиона.
Майор Тошев съобщи, че като наблюдаващ делото прокурор е написал заключенията си, съгласно които по газката със починалите 14 бойци несъмнено е стреляно, а виновност за нещастието носят към момента неизясненият стрелец и водачът на камиона. Точната дефиниция е „ без значение съпричиняване “, посочи прокурорът. Прокурорът добави, че защото не са открити огнестрелни рани по починалия водач, следва да се заключи, че той е нарушил член 20 и член 24 от Закона за придвижване по пътищата и правилника за неговото използване. Според тези текстове при заплаха лидерът би трябвало да понижи скоростта и да спре. В случая не е имало спирачен път, а камионът се е озовал в насрещното придвижване.
Дал съм си мнението като експерт правист, пък каквото ще да става. Който желае, дано го анулира, съобщи майор Тошев. Той добави, че съгласно свидетелски показания на старши лейтенант от полицията, който е бил близо във съдбовния ден и час на мястото на случая, се е стреляло. Стрелбата е била потвърдена и от българската балистична експертиза.
Преди време основният прокурор Иван Татарчев съобщи, че отговорните надали ще влязат в съда. Изпълняващият длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев заяви наскоро, че следствието е прекъснато, отговорни няма, а нещастието с 14-те бойци е елементарна злополука.

По камиона с 14-те починали бойци не е стреляно, твърди последната автотехническа експертиза

София, 8 август 1996 година /БТА/ По камиона, в който на 11 август предходната година починаха 14-те бойци, не е било стреляно, твърди последната българска автотехническа експертиза.
В експертното умозаключение, направено от група експерти, чиято подготвеност съгласно Прокуратура на въоръжените сили е безспорна, написа: " Наложихме бранша ламарина от предната лява страна на автомобила върху мястото на възможния контакт с каросерията, при което установихме цялостно съвпадане на двата отвора по ламарината и следата от удар със надлежно разположение на болтове.
Експертното ни умозаключение е, че двата отвора и следата от удара върху лявата врата на кабината на товарния автомобил са получени вследствие на сбъднат контакт на външната повърхнина на вратата върху цялата лява страна на каросерията. Този контакт е настъпил вследствие на удара сред трактора и автомобила и е в резултат на цялостната дисторция на кабината. Не се откриват следи от удар, деформации, отвори и прочие, които да не могат да бъдат обяснени с механизма на удара сред двете моторни транспортни средства. "

На 7 септември 1996 година е открит монумент в София на починалите 14 военнослужещи. Монументът, дело на проф. Валентин Старчев и арх. Иван Лапатов, а средствата са събрани от дарения и са повече от 6,6 млн. лева

Георги Дилков предлага депутатите да съберат средства за изграждане на монумент на 14-те военнослужещи

София, 13 септември 1995 година /БТА/ Народните представители да съберат по 2000 лв. за изграждане на монумент на трагично починалите 14 военнослужещи, предложи през днешния ден на другите парламентарни групи заместник-председателят на ПГ на БББ Георги Дилков.

Открива се монумент на 14-те починали бойци

София, 6 септември 1996 година /БТА/ Утре, 7 септември, се открива монумент на починалите 14 военнослужещи при трагичния случай, станал на 11 август 1995 година. Монументът е на мястото, където те починаха – на околовръстното шосе, оповестиха на конференция през днешния ден родители и близки на военнослужещите.
На конференцията не се явиха предстоящите областен боен прокурор полк. Кирил Гогев, изп. дл. основен прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев, както и наблюдаващият прокурор м-р Тошев, следователят и специалистите по делото. Единствената цел за многочислените журналистически въпроси, свързани с детайлности към следствието, което е спряно от военна прокуратура и върнато " с рекомендация да се намери незнайният стрелец ", бе началникът на транспортни войски ген. Христин Христов. Той съобщи, че не приема версията, съгласно която откритите дупки по камиона са породени от болтове, тъй като такива не са открити и на процедура липсват. Ген. Христов не одобри изказването му да бъде окачествено като косвено самопризнание за това, че по камиона се е стреляло, защото сходно умозаключение може да направи единствено военна прокуратура.
За мен е стреляно и освен това – осъществено е всеобщо ликвидиране, сподели майката на починалия Юлиан. Има доста неща, които ни смущават и навеждат на мисълта, че същинските следи се прикриват съзнателно, обявиха околните на военнослужещите.
Не сме деца, с цел да се подиграват с нас, сподели Цеко Янчевски, вуйчо на Юлиан. Той изрази мнението на всички близки и родители, че на Главна прокуратура се заплаща, с цел да мълчи. Как другояче да си разбираем и упорития им отвод да застанат пред нас и публицистите, които чакаме истината за голямата покруса, която ни сполетя, споделиха родителите.

Открит бе монумент на починалите бойци

София, 7 септември 1996 година /БТА/ Близки и родственици, както и жители, се събраха през днешния ден в 11.30 часа на откриването на паметника на 14-те бойци, изгорели живи в камион на Строителни войски на 11 август предходната година.
На възпоменателната гала на Околовръстното шосе край София участваха министърът на превоза Стамен Стаменов, заместник-министърът на защитата Димитър Митков, депутати, офицери и бойци.
Паметникът е издигнат със средства на над 20 организации, които са събрали над 7 милиона лв., бе обявено на церемонията.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР