На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана

...
На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана
Коментари Харесай

Изтезавал ли е батальонът Азов българи в Киев? Видеото се ...

На 11 август 2022 година на уеб страницата faktibg.eu беше оповестена публикация, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „ Азов “.
Твърдение: Украинският батальон " Азов " е изтезавал бесарабски българи
В обявата се показва също, че случаят с принуждение, който е сниман на видеото, е станал в украинската столица Киев.

БНР е направило лично изследване за достоверността на фрагментите и разполага с архивирания оригинал на публикацията от faktibg.eu. 

 
 Скрийншот от публикацията на уеб страницата faktibg.eu. Скрийншот от публикацията на уеб страницата faktibg.eu.
Снимката, която е поставена преди видеото в публикацията, е взета от уеб страницата на Българската телеграфна организация - фрагментът е с логото на Българска телеграфна агенция. На фотографията се виждат мъже във военни униформи, които носят флагове с . В далечината се вижда  с присъщите за нея златни куполи. Храмът е основната катедрала на Украинската православна черква и е част от манастира, който носи същото име - " Свети Архангел Михаил ". Комплексът се намира в , което потвърждава, че фотографията е правена в съответния град. Снимката с известната за Киев черква обаче  няма нищо със самото видео , за което в публикацията се твърди, че е правено в украинската столица. На записа  не участват нито мъжете в униформи с лого на батальона " Азов ", нито се вижда храмът или друга киевска забележителност .

 
 Скрийншот от публикацията на уеб страницата faktibg.eu. Скрийншот от публикацията на уеб страницата faktibg.eu.
Видеоматериалът е с дължина от 44 секунди, като качеството на записа не е високо. На него се виждат двама души, които са вързани за стълбове и са отчасти съблечени. Мъж, облечен в тениска, спортни къси панталони и спортни обувки, удря завързаните лица с предмет, който наподобява на колан.

Самото видео е  оповестено за първи път в приложението " Телеграм " в канала " Днепр Криминальный "  на 7 август 2022 година Коментарът към него гласи, че в " Павлоград са били хванати двама крадци, които до идването на полицията са били грубо възпитани " по национален метод ".



 е канал, в който се разгласяват фрагменти от действителни военни дейности, вести, свързани с закононарушения от региона на град Днипро (Днепр) и Днепропетровска област, както и за основни политически събития от Украйна и света.

Логото на канала " Днепр Криминальный " е поставено и във видеото , което по-късно е оповестено от уеб страницата faktibg.eu.

, за където е посочено, че е снимано видеото,  е град в Днепропетровска област . Той няма нищо общо с Киев и се намира на над 500 километра разстояние от столицата.

Главен помощник Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Софийския университет, която преподава актуален украински език, а владее също и съветски език, проучва и преведе диалога, който се чува на видеото. Тя уточни, че изявленията са на съветски език, като  в нито един миг не става дума за българи, бесарабски българи или за батальона " Азов " .

Превод на диалога можете да видите по-долу, като многоточията съставляват незавършени фрази от страна на говорещите, а звездичките отбелязват обидни думи и изрази, които сме избрали да не публикуваме.

– Направо сте изперкали.

– Недей.

– Какво " недей " ***?

– Какво си мислите  *** ***?

– Как крадете *** в страната ни? Срам нямате ***.

– А да отидете да се биете за пичовете, не можете ***.

– Не ме взимат.

– Защо не те взимат ***?

– Върви на ***. Всички ще ви... По-добре да отидеш за... вместо да крадеш.

– Всички взимат. *** Би могъл да отидеш персонално да воюваш...

Сайтът faktibg.eu не е онлайн от края на месец август, като от компанията " СуперХостинг.БГ " прецизираха пред БНР, че повода е неплатен домейн.
Заключение
Видеото, оповестено на уеб страницата faktibg.eu, е от украинския канал “Днепр Криминальный “ в платформата " Телеграм ". В този канал се споделят вести за незаконни действия и бойни дейности от Украйна и по-конкретно от Днепропетровска област. Материалът е и с логото на канала “Днепр Криминальный “. В истинското му изложение в обявата в " Телеграм " е посочено, че  видеото е снимано в украинския град Павлоград  в Днепропетровска област и показва разпра с двама крадци. Във видеото  няма лица с униформи или с каквито и да било знаци на батальона " Азов " . В диалога, който се чува сред сниманите лица,  става дума за обири . Бесарабски българи, България или Киев не са упоменати нито в диалога във файла, нито в описанието на видео материала в " Телеграм ". Твърдението, че видеото демонстрира, че украинският батальон " Азов " е изтезавал бесарабски българи, не е подкрепено от никакви доказателства и е  НЕВЯРНО .
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР