На 11 август 2019 г. около 50 домакинства в община

...
На 11 август 2019 г. около 50 домакинства в община
Коментари Харесай

Странната мистерия с „Феята на телевизорите“

На 11 август 2019 година към 50 семейства в община Хемпшир в окръг Хенрико, Вирджиния, се разсънват пред особена панорама. Когато потеглят за работа или излизат да разходят кучетата си, те виждат пред вратата си непоръчана доставка: тв приемник с кинескоп, деликатно подложен с екрана към къщата.

Някои от хората имат специфични звънци с вградена охранителна камера – и когато ревизират записите, остават озадачени. Посред нощ двама души, облечени в работни облекла и с маски с формата на тв приемници, занасят тв приемниците и на потегляне махнат с ръка за сбогом.

Като епизод от „ Black mirror “.

Някои от жителите се забавляват. Други се плашат. Един юноша на колежанска възраст моли майка си да изоставен къщата от боязън, че това е някаква злокобна опасност.

Но още по-интересното е, че… това не се случвало за първи път.

Година по-рано, през август 2018 година, повече от 20 къщи в различен квартал на окръг Хенрико получават същия подарък пред вратите си. Телевизорите са остарели – един от тях е Toshiba от 1986 година Никой от причинителите не е сниман с камера и никой не подозира какво въобще се случва.

Макар че обстановката е малко притеснителна, механически не е осъществено закононарушение. Поне първоначално. Най-незаконното нещо, което полицейският лейтенант Мат Пека може да види, е нелегално изхвърляне на боклуци, макар че по-късно един юридически анализатор допуска, че причинителите могат да бъдат упрекнати за носене на маска на обществено място. (Законът, който в началото е написан, с цел да попречва наличието на Ку Клукс Клан в щата, има изключения за събития като Хелоуин, театрални представления и „ медицински аргументи “ като пандемията от коронавирус).

Въпреки това хората са внимателни. Във фейсбук група, основана след случая през 2018 година, някои предупреждаваха да не се внасят тв приемниците в къщата, а други размишляват върху смисъла зад подаръка.

След това, през август 2019 година, случката се повтаря. Пека стартира да получава телефонни позвънявания от разтревожени поданици, които оповестяват за същите условия – единствено че този път камерите на звънците съумяват да запишат фрагменти кой в действителност занася тв приемниците: единият човек е облечен в синя работна риза и придвижва тв приемника на верандата, а другият, облечен в бяла риза, му оказва помощ. Единият носи черни ръкавици и кафяви туристически обувки, само че каските с формата на тв приемници изключват всякаква опция за идентифициране на лицата и на двамата.

„ Злосторниците “ наподобява не се тормозят никак, тъй като самият развой наподобява малко сценичен: те стопират, обръщат се и махат, като навеждаха глава пред камерите.

Този път от общината събират даренията с камион за боклуци и ги закарват на градското бунище. Но и този път полицията не разполага с никакво закононарушение, което да проверява. Има единствено теории, като главната измежду тях е, че палави младежи си вършат смешка.

„ Имали са доста свободно време “, споделя жителят Майкъл Крол пред WTVR. „ Мисля, че е смешно по някакъв начин… E, в случай че целият ми двор беше затрупан с тв приемници, щях да се разстроя “.

И още веднъж наподобява, че причинителите не са имали никакви неприятни планове. Но с напредването на седмиците полицията стартира да се ориентира към обвинен.

През септември 2019 година новинарският филиал WRIC оповестява, че полицията е получила сигнал за 19-годишен юноша в региона, който е бил видян в обществените мрежи да носи маска, сходна на тази от камерите. Съобщава се, че младежът се е намирал наоколо до комерсиална постройка, в която полицията е разкрила 30 остарели тв приемника, както и такова облекло, каквото се вижда на фрагментите. Нещо повече, сестрата на младежа признала пред полицията, че е занесла няколко тв приемника наоколо до гимназия в региона. Издадена е заповед за претършуване на жилището му, в която в детайли са разказани три вероятни обвинявания, в това число за нелегално навлизане, изхвърляне на боклуци и най-тежкото – носене на маска на обществено място.

В последна сметка не се оповестява за повдигнати публични обвинявания. Възможно е шегата да е била прекомерно безвредна, с цел да може прокурорът на окръг Хенрико да повдигне обвиняване. (Прокуратурата не е дала отговор на молбата за коментар на медиите.)

Никога не е била оповестена и следваща информация за обвинения или обвинените. Ако те са имали конфликт с управляващите, може би това е било задоволително, с цел да ги пострсне: „ Феята на тв приемниците “ към момента не се е появявала още веднъж във Вирджиния.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР