На 10-ти февруари, когато почитаме Св. свещеномъченик Харалампий, едноименната църква

...
На 10-ти февруари, когато почитаме Св. свещеномъченик Харалампий, едноименната църква
Коментари Харесай

Храмовият си празник отбеляза църквата „Св. Харалампий” в Се...

На 10-ти февруари, когато почитаме Св. свещеномъченик Харалампий, едноименната черква в град Септември отпразнува своят храмов празник. Подготовката за него стартира седмица по-рано с главното разчистване и благоукрасяване на храма, в което се включиха църковните настоятели, енориаши и за наслада – доста деца и младежи. Празнично въодушевление и благолепие донесоха украсите с цветя на огромната икона над входа на храма, царската икона на светеца на иконостаса и празничната икона на аналоя.



На празника от ранна заран храмът стартира да се изпълва с богомолци, пристигнали да почетат светеца с молитва и признателност. Света Литургия бе отслужена от свещеник Арсений Знеполски, първи викарий на пловдивския митрополит Николай. В съслужение с него бяха Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия - отец Боян Кочев, секретарите на Архиерейското наместничество - прот. Стефан Йорданов и отец Димитър, свещено-иконом Йордан Василев, Молитвено присъединяване взеха и духовният надзирател отец Диян и дякон Ангел. По време на службата за читател и свещоносец бе подстриган Велислав Стойков, а в края на литургията свещеник Арсений освети празничното коливо и доста пчелен мед.



На този прекрасен празник доста християни – деца и възрастни одобриха св. причестяване. В празничното си слово свещеник Арсений напомни земния живот на св. свещеномъченик Харалампий, обичта, която християните от епархията му са имали към него и омразата на езическите управляващи към светия дъртак, които го предали на мъчения, с цел да се откаже от вярата си в Христос. И откакто светецът изтърпял всички мъчения и бил чудодейно изцеляван от Бог, най-после се преселил в небесното царство, където в този момент следва пред Бог и се моли за нас, та изкушенията, на които е бил подлаган, да не сполитат нас. А в случай че някой от нас изпадне в потребност, светецът се притичва незабавно на помощ, за което има доста свидетелства на християни от септемврийския храм”, сподели епископът.

От името на локалното църковно настоятелство той получи специфичен подарък – архиерейски служител.

На службата участва кметът на Община Септември Васка Рачева. Накрая на всички богомолци бе раздадена храна, готова от Църковното настоятелство и децата от неделното учебно заведение към храма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР