На 10-ия ден от обявеното извънредно положение в страната Патриарх

...
На 10-ия ден от обявеното извънредно положение в страната Патриарх
Коментари Харесай

Патриархът не призова хората да не ходят в църквите

На 10-ия ден от оповестеното изключително състояние в страната Патриарх Неофит най-сетне се обърна към българските християни, само че по този начин и не им предложи в прав текст да не вървят в църквите. В обръщението си към народа той го прикани " да съобрази всекидневието си с всички условия на изключителното състояние ", само че по-късно прибавя, че би трябвало да се съблюдават рекомендациите на Св.Синод и епархийските митрополити. А Синодът изобщо не е отправял обществен апел към хората да не вървят на черква. 

Патриархът зове хората " останали в домовете си, пред домашната икона " да се помолят " за изцерение на болните, и поддръжка на нашите медици, държавното управление и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това мъчително време ".

Ето и цялото послание на Патриарх Неофит без редакторска интервенция (подчертаните пасажи са от редакцията):

 

" ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, БРАТЯ И СЕСТРИ, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

Във време на тествания, народът ни е заплашен от разширяващата се пандемия, когато заболяването е покрай нас и виждаме страданието на индивидите, всички сме призвани да бъдем виновни към близък, народа и Родината ни. Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – светата Четиридесетница, дни наситени с смирение и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!

С отеческа угриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим всекидневието си с всички условия на изключителното състояние. Призоваваме да се съблюдават рекомендациите на Светия Синод и епархийските митрополити . Неизменно да носим вярата за благополучния завършек на това тежко за народа ни тестване. Вярата ни и Христовата обич, които горят в нас са щит, който ще ни защищити от провокациите на деня. Да не униваме и макар компликациите да бъдем бодри и непрекъснато да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата заръка:

„ В света скърби ще имате; само че дерзайте: Аз победих света “ (Йн 16:33).

Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим поглед към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и поддръжка на нашите медици, държавното управление и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това мъчително време, като се помолим:

„ Господи Иисусе Христе, Боже наш, същински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкоз добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна мощ прогони убийствения вирус, който провокира боязън, страдалчество и гибел. В тези дни на тестване на вярата ни успокой паниките и изцели заболелите. Господи, приключи силата на заболяването, младежите резервира и вразуми. Заболелите и старите хора поддържа и ги подари със здраве, успокоение и жизненост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии “. Амин.

Божията плодородна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР