На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий

...
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий
Коментари Харесай

Почитаме Св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите

На 10 февруари Православната черква уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец, свещеник Магнезийски. Празникът в българската национална традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, откакто зимата си е отишла със Св. Атанас.

Свещеномъченикът Харалампий потърпевш при започване на III век по времето на римския император Септимий Север (196-210 г.). Светецът бил християнски свещеник в град Магнезия, в югозападната част на Мала Азия. Без да се опасява от гонението на известния с жестокостта си император Септимий, свещеник Харалампий самоуверено проповядвал същинския Бог и пратения от Него Спасител Иисус Христос, като се стараел да отвърне хората от поклонение на идолите.

Той говорел: - Онези, които се покланят на идоли, предават душата си на гибел. А Иисус Христос посредством пророците и апостолите ни демонстрира пътя към безконечния живот, с цел да не вършим каузи, които носят на душата безконечна крах.

Езическите управляващи заловили светия eпископ, който към този момент бил в напреднала възраст, и го довели при шефа на град Магнезия Лукиан. Той дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от вярата си в Иисус Христос и тогава го предали на страшни изтезания. Старецът с самообладание и геройство понасял страданията. Много езичници, които били очевидци на изумителната неотстъпчивост на християнския духовник и на чудесните прояви на Божията мощ, повярвали в Христос. Те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били убити, като че ли са нарушители.

Накрая и свещеник Харалампий бил наказан на гибел. Когато го завели на мястото на наказването, светецът вдигнал ръцете си към небето и се помолил на Бог за всички хора - да им даде телесно здраве и душевно избавление. " Господи, казвал той в молитвата си, Ти знаеш, че индивидите са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята берекет над всички! ". След тая молитва светият дъртак умрял, преди палачът да спусне меча си върху него.

Светият свещеномъченик Харалампий потърпевш за вярата си в Христос в 202 година, на 113-годишна възраст.

Паметта на Св. Харалампий изключително се уважава от нашия народ, както поради молитвеното му покровителство пред Бог за заболели, страдащи духовно и телесно, по този начин и като покровител на пчеларите и проводник на Божията берекет над пчелния мед.

На този празник не се прави никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне заболяванията. Само дамите месели ритуален самун с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, знак на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветлен на специфична празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като лек до следващата година.

На днешния ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който желае да има мед за лек или просто блажен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР