На 1 януари 2022 г. се навършиха 90 години от

...
На 1 януари 2022 г. се навършиха 90 години от
Коментари Харесай

„Имагинерният реализъм“ на Иван Кирков в галерия „Интро“

На 1 януари 2022 година се навършиха 90 години от рождението на художника проф. Иван Кирков.
Галерия „ Интро “ възнамерява да означи 90 години от рождението на художника посредством серия от изложения и събития, припомняйки значимостта на проф. Иван Кирков за българското изкуство. Творчеството на Иван Кирков има основна роля в актуалното изкуство на България през 60-те и 70-те години на предишния век, както и влияние върху идващите генерации художници.

Именно поради това задачата на изложба „ Интро “ е да показа бурното начало на неговата креативна изява и да наблюдава развиването му като едно от най-талантливите наличия в българския живописен живот с голямо въздействие върху идващите генерации.

Първата планувана галерия в изложба „ Интро “ - „ Имагинерният натурализъм “, се открива на следващия ден - 7 януари и включва непокзвани произведения от частни сбирки – живопис, рисунки и планове на Иван Кирков.

Иван Кирков е роден през 1932 година в Асеновград. Завършва живопис през 1955 година в Художествената академия като ученик на Кирил Цонев и Илия Петров. Иван Кирков е един от най-забележителните, истински и високо интелектуални създатели в българското изкуство, работил в региона на живописта, илюстрацията и монументалните изкуства.

Успява посредством изкуството и креативните си възгледи, както и с помощта на преподавателската си активност в Националната художествена академия, да влияе върху образуването на доста имена в българската живопис.

Представител е на поколението създатели, осъществили огромната смяна в българското изкуство при започване на 60-те години. Повлиява доста върху развиването и разбирането за съвременна хармония с неповторимия си жанр „ имагинерен натурализъм “. За него Иван Кирков споделя: „ С течение на годините опцията имагинерният натурализъм да бъде общопризнат като единствена истина за света става все по-привлекателна. “Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най-дискутираните художници. Неговият провокативен метод на изложение става нужен за българската живопис, освобождавайки от сивотата и безличието. Още през младежките си години се демонстрира като забавно и задълбочено мислещ създател, ослепителен със своя разсъдък. Неконформист, изменящ се, експериментиращ в разнообразни области и жанрове – това са единствено част от определенията, с които се свързва името му. Както го дефинира изкуствоведът Филип Зидаров – Иван Кирков е „ нужният художник “. Изложбата може да видите до 29 януари 2022 г в галерия „ Интро “ на ул. Цар Самуил №28 (софийската улица на галериите).Снимки: галерия „ Интро “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР