На 1 септември сестрите Умено Сумияма и Куме Кодама навършиха

...
На 1 септември сестрите Умено Сумияма и Куме Кодама навършиха
Коментари Харесай

107-годишни сестри от Япония са най-старите еднояйчни близначки в света

На 1 септември сестрите Умено Сумияма и Куме Кодама навършиха 107 години и 300 дни, с което публично счупиха върха за най-възрастните живи еднояйчни близнаци в света. Японките също са и най-възрастните еднояйчни близнаци, които в миналото са живели.

Както Мари Ямагучи оповестява за Асошиейтед прес (AP), Сумияма и Кодама са родени на остров Шодошима в Западна Япония на 5 ноември 1913 година Те са трета и четвърта от общо 11 братя и сестри.

Преди това Кин Нарита и Джин Кани, също сестри от Япония, носят купата на най-старите живи еднояйчни близнаци. Към момента на гибелта на Нарита през януари 2000 година двойката е на 107 години и 175 дни. Кани почива идващия март на 108 години, отбелязва Ханако Монтгомъри за Vice.

Според удостоверението от Световните върхове на Гинес, което удостоверява върха на сестрите, близначките са подложени на тормоз, до момента в който са дребни, заради културна стигма против многодетните фамилии. Въпреки това и двете девойки са другарски и оптимистично настроени, спомнят си членове на фамилията им. Сумияма е известна като по-силната, до момента в който Кодама нормално се счита за по-меката от двете.

Сестрите се разделят след началното учебно заведение, като Кодама отива в Оита, град на южния основен японски остров Кюшу, с цел да работи като камериерка, отбелязва АП. Тя остава на Кюшу и се омъжва. Сумияма от своя страна остава в родния им град и по-късно основава там лично семейство.

Сумияма и Кодама претърпяват доста от огромните събития на 20 век, в това число грипната пандемия от 1918 година и двете международни войни. Към края на Втората международна война Сумияма би трябвало да избяга от вкъщи си, защото бойците построяват леговище за въздушни набези в планината зад него, съгласно Гинес.

Тъй като близначките живеят на повече от 300 километра една от друга, им е мъчно да се срещат постоянно и през по-голямата част от живота си се виждат основно на сватби и погребения. След като навършват 70 години обаче, те се събират още веднъж за редица будистки поклонения, в това число поклонническия маршрут Шикоку, който има 88 спирки, оповестява Vice.

С напредването на възрастта им, те стартират да се майтапят, че надживяват предходните рекордьори, които с обич назовават „ Кин-сан “ и “ Джин -сан “. На 99-ия рожден ден на Сумияма и Кодама първата поглежда фотография на Нарита и Кани и през смях споделя: „ Мисля, че изглеждаме по-млади “. Вече починалите сестри някогашни рекордьорки стават добре известни в края на 90-те години на предишния век както с възрастта, по този начин и с възприятието си за комизъм. Джонатан Уотс, който написа за Guardian през 2000 година, счита дуото за „ усмихнатите лица на бързо посивяващото [японско] общество. “

Според министерството на опазването на здравето на Япония, към 29% от 125 милиона поданици на страната са на 65 години или повече. От тях 86 510 са столетници, половината от които навършват 100 години тази година, отбелязва АП.

 Supercentenarian-Kane-Tanaka-c1923

Тези две групи близнаци не са единствените японци, които чупят международни върхове, свързани с възрастта. Кейн Танака (на снимката), която отпразнува 118-ия си рожден ден през януари, е най-възрастният жив човек в света, до момента в който Джироемон Кимура, който почива през 2013 година на 116 години и 54 дни, е най-възрастният прочут мъж в историята.

Големият брой суперстолетници в Япония или хора над 110 години дължат дълголетието си частично на здравословните кулинарни обичаи и привички на страната. Но както Рейчъл Нууър показва за списание Smithsonian през 2014 година, Япония също води щателни записи на родените към този момент повече от век, което улеснява удостоверяването на възрастта им. Други страни, като Китай и Индия, стартират да поддържат такава подробна документи едвам при започване на 20 век.

Гинес изпрати по пощата документи, които удостоверяват новия връх на Сумияма и Кодама, до съответните им старешки домове, където те живеят в този момент. Поради влошеното си психическо положение Кодама не може да разбере смисъла на документа, само че Сумияма приема своя със сълзи от наслада.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР