На 1 септември 2019 в Пловдив започват празненствата за петата

...
На 1 септември 2019 в Пловдив започват празненствата за петата
Коментари Харесай

Кирил Велчев: Всяко вложено евро в култура в Пловдив се връща обратно четирикратно


На 1 септември 2019 в Пловдив стартират празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата с богатата и изпълнена със занимания стратегия, проведена от фондация " Пловдив 2019 ", на едно от най-живописните места в града – брега на реката. По-този мотив беседва с Кирил Велчев - изпълнителен шеф на фондация " Пловдив 2019 ", който ни описа какво да чакаме от програмата на " Празник на реката ", за провокациите през годините, за това по какъв начин се е развил " Капана " и носи ли с достолепие Пловдив купата Европейска столица на културата.
" Празник на реката " oтбелязва петата годишнина от спечелването на купата Европейска столица на културата Пловдив 2019. Какво ще забележим на празника на 1 септември, който ще продължи през целия ден?
Идеята на този празник бе да приключим летния цикъл от събития, които се случат в Пловдив. Септември месец Пловдив е обичайно кондензиран със събития, само че съответно " Празник на реката " е акцент е програмата на Европейска столица на културата. Ние замисляхме това събитие още предходната година, даже преди откриващото събитие. Интересното в тази ситуация е, че е на малко по-странична локация, вършим го на бул. " Марица юг ". От сутринта ще има разнообразни спортни интензивности – скокове върху една доста огромна надуваема възглавница, вървене по въже, денем ще забележим хвърчене с балон във въздуха, хвърчене с делтапланер и други Вечерта от 19:00 часа ще стартира концерт с присъединяване на Deep Zone, Графа, Михаела Филева и Любо. Във 22:30 ч. ще стартира светлинно-огнено шоу с доста пиротехника, лазари и тон. Хората от едната страна на река Марица ще могат да следят шоуто от другата страна.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се сблъскахте през тези 5 години?
Предизвикателствата са доста, в действителност. С сътрудниците все по-често се връщаме обратно в подготовката. Голямото предизвикателство беше да може европейска столица на културата в тази една година да даде нужния подтик на града. За нас беше доста значимо да генерира публики, да генерира туристически поток и доста хора да се допрян до град Пловдив и неговата културна стратегия. Европейска столица на културата е единствено началото на нещо хубаво, което търпи своя процес още от спечелването. 2014-та година, когато Пловдив завоюва купата – това бе един симптом на добавена стойност към реномето на града. Той оживя, разви се културно, туристически, даже стопански. Това е тласъка, който плана носи, тъй че в действителност се надявам 2019-та година с изключение на всичко, което се случи в града и оставащото от програмата – 2020-та, 2021-ва – това да бъде едно надграждане на тласъка, който даде Европейска столица на културата.

Споменахте за публиките – съумя ли да притегли " Пловдив 2019 " нови публики в културния живот на града?
Разбира се, твърдо съм уверен в това – има нови публики, доста младежи посещават града. Ще дам образец с оперния фестивал – извънреден акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Във всичките му спектакли е постен от над 2500 души. Ако отидете ще се убедите какъв брой доста младежи има. Преди това беше необичайно, в този момент не е по този начин. Говорим за разчупени спектакли, образците са доста. Вижте какво стана с " Капана " – родиха се доста фестивали там и това се случи с помощта на " Пловдив 2019 ". Това са фестивали с над 20 000 души аудитория.
Как оценявате популяризирането на " Капана " като единствения артквартал в България?
Това беше една самодейност на Община Пловдив и на Европейска столица на културата, която беше безусловно сполучлива. Това е равнището, което всяки град търси. Една забравена зона, една язва в центъра на града, пропуснат паркинг в центъра, който сега е прелестна пешеходна зона, в която има концерти през уикенда, разнообразни изложения, в която човек може да изпие по пиво с другари, да се разноски. Това е една притегателна зона, както за развиване на културата, както и прелестно място за разходка.

Програмата на " Пловдив 2019 " включва над 450 събития. Имат ли възвръщаемост вложенията?
Това са няколко отворени предложения от 2017 година доникъде на предходната. Отворените предложения в " Капана " не престават – това е самобитен симптом, че има доста на брой планове, които са пристигнали, кандидатствали са, признати са в програмата и развиват своя капацитет. Важно е да отбележем, че планът Европейска столица на културата дофинансира такива планове, в случай че ние приказваме за няколко милиона, вложени в културно наличие, представете си самите планове какъв брой доста финансова възвръщаемост вкарват в града. Оказа се, че всяко вложено евро в културата връща в града по 4. Европейска столица на културата дава единствено на началото на нещо, което занапред ще се развива.
Справи ли се Пловдив с тежката корона на купата Европейска столица на културата и какво следва оттук нататък?
Трудно да го кажа аз, не знам дали е подходящо, само че мисля, че се оправи заради простата причина, че доста хора имаха опция да кандидастват, да създадат своите фестивали, да развият своя капацитет и като актьори, и като културни оператори, тъй че това е триумфът на Европейска столица на културата – над 450 плана, хиляди хора, които са кандидатствали – от Централен, Среден район, Смолян, целият район към Пловдив, претенденти от цяла Европа. Наистина, това е триумфа на Европейска столица на културата, това което съумя тя да направи.
Каним всички на 1 септември да се допрян до този прекрасен празник, да не престават да наблюдават програмата със събития през уеб страницата и печатните издания. Предстоят още акценти и хубави фестивали, заповядайте и се насладете на програмата.
Интервю на Милена Славкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР