На 1 октомври 2020 година, четвъртък, започват редовните археологически проучвания

...
На 1 октомври 2020 година, четвъртък, започват редовните археологически проучвания
Коментари Харесай

Започват археологически проучвания в античния тракийски град Кабиле

На 1 октомври 2020 година, четвъртък, стартират постоянните археологически изследвания в Археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле ". Тракийският и древен град Кабиле е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, ситуирани в Югоизточна Тракия. В хронологически проект градът съществува от IV в. прочие Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската ера от 136 година сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.
През 2014 година Регионален исторически музей - Ямбол започва дълготраен план за търсене и изследване на римския боен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на огромно геодезическо изследване в непроучените елементи на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха подхванати изследвания в най-перспективния сектор, вследствие на което към този миг напълно е изследван трибунориума (къщата на военния командир), улиците към него и част от представителна постройка.
През актуалната година екипът на Регионален исторически музей - Ямбол под управлението на ас. доктор Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната постройка. Тя е доста солидна и с повърхност от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с разнообразни строителни интервали от нейното действие. Към момента от самата постройка е проучена огромна изложба с настилка от строителна керамика споена с хоросан. Проучванията през 2018 и 2019 година демонстрират, че тази покрита изложба има два строителни интервала. В посока изток към Източната врата, изложба минава в огромен по повърхност двор с настилка от тръмбована пръст и трошляк. В дворното пространство през 2018 година беше оголен и мраморен фундамент за скулптура и изцяло непокътнат надпис от 166-169 година след Христа, повдигнат от Елий Руф, префект (командир) на разположената в Кабиле кохортата, във връзка построяването на нови бани във военния лагер.
Проучванията демонстрират, че постройката е издигната евентуално в последната четвърт или в края на II век след Христа, има разнообразни преправки от края на III век и началото на IV век и е унищожена в по време на готското настъпление през 377/378 година Местоположението на проучената в границите на военния лагер постройка, нейната величина и представителност дават съображение да се допуска, че това е Принципията (щаба на военната част) на римския боен лагер в Кабиле. Археологическите изследвания през 2020 година се правят с финансиране от Министерство на културата по план на Регионален исторически музей - Ямбол в размер на 22 822 лв..
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР