На 1 октомври 2014 г. мощен взрив срива със земята

...
На 1 октомври 2014 г. мощен взрив срива със земята
Коментари Харесай

Видинският съд засекретява делото заради документи с държавни тайни и 4 години по-късно постановява оправдателни присъди

На 1 октомври 2014 година мощен гърмеж срутва със земята завод „ С " за утилизации в цех „ Миджур ". 15 души от промяната умират, други двама са ранени.

Две години по-късно делото за гърмежа влиза в съда във Видин - в размер 180 тома, с близо 200 очевидци и десетки експертизи. Обвиненията са към някогашен шеф на отдел в охранителна полиция, някогашен секретар в Министерството на стопанската система и отговорник за сигурността на труда в завода. Обвинен е и тогавашният притежател на завода Валери Митков, чийто наследник е измежду починалите.

Видинският съд засекретява делото поради документи с държавни секрети и 4 години по-късно постановява оправдателни присъди. Следва обжалване и още две години по-късно Софийският апелативен съд удостоверява решението.

Сега, седем години и половина след нещастието, Върховният касационен съд (ВКС) споделя същото - невиновни.

„ Основната причина за това решение на Върховен касационен съд и на предходните инстанции е недобре направен обвинителен акт от страна на прокуратурата. Това не е засегнатост. Това е насмешка с паметта на хората ", сподели в изявление за предаването „ Тази неделя " Димитър Димитров, който губи сина в нещастието в Горни Лом.

Отговорните лица са на доста по-високи постове от тези, които бяха упрекнати, безапелационен е Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР