На 1 май земетресение от 4,5 по Рихтер в Пловдив

...
На 1 май земетресение от 4,5 по Рихтер в Пловдив
Коментари Харесай

Сеизмолог разкри има ли опасност в Пловдив след големия трус

На 1 май земетресение от 4,5 по Рихтер в Пловдив тормози хората. То бе последвано от голям брой вторични земетресения.

"Подобни трусове провокират единствено боязън, само че не съставляват заплаха за популацията ", безапелационен е сеизмологът проф. Бойко Рангелов, представен от Bulgaria ON AIR.

По думите му след земетресения от сходен магнитуд следват поредност от автършокове, които са били следени, само че те са със затихваща мощ. Той добави, че подобен вид трусове се водят като слаби земетресения в науката сеизмология.

"В света битуват две трендове. Американска, която залага да се търсят предвестници и колкото повече са те, толкоз по-надеждна е прогнозата. От другата страна се намира китайският метод. Китайците изстреляха профилиран сателит, който се базира единствено на 2 или 3 предвестника и се пробват да създадат прогноза на мощни разрушителни трусове, а не за всички земетресения ", изясни проф. Рангелов пред Bulgaria ON AIR по отношение на прогнозирането на трусове.

Той добави, че най-странно като държание у нас е земетръсното огнище Шабла-Калиакра, тъй като имало свойството да мълчи дълго време, а по-късно внезапно да създаде мощни земетресения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР