На 1 февруари отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим.

...
На 1 февруари отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим.
Коментари Харесай

Кръпката: Радев е руска пионка, царството му свършва; Евгений Михайлов: Господ гледа и ще отсъди!

На 1 февруари отдаваме респект на жертвите на комунистическия режим.

На тази дата преди 79 години са избити най-големият брой български интелектуалци и държавници в границите на един ден, като по този метод е обезглавен елита на България.

За тези събития до неотдавна съвсем не се говореше, а тяхното проучване в образователните е минимално.

Стотици български жители се събраха през днешния ден пред Мемориала на убитите от комунистическия режим в градинката на НДК, с цел да почетат тяхната памет.

Сред жителите, пристигнали да се поклонят, са режисьорът Евгений Михайлов и артистът Васко Кръпката, които още от началото на измененията през 1989 година интензивно са изразявали своята позиция против закононарушенията на комунистическия режим у нас.

БГНЕС беседва с тях за последствията за актуалните българи от незнанието на този интервал. „ За 34 години, минали от 10 ноември 1989 година, в България не беше направено нищо, с цел да научим същинската си история “, счита Михайлов. Той предизвести, че сега още веднъж се пробват да фалшифицират историята и да връщат старите подправени канони.

„ Наш дълг е да предадем на младото потомство същинските обстоятелства, истината за окупацията на България, истината за ликвидацията на елита на България и да се опитаме в никакъв случай да не се повторят тези последици “, сподели Михайлов.

За Васко Кръпката незнанието на историята и на бедите, породени от комунистическия гнет, е спряло развиването на България. „ Ясно е, че в историята ще има разногласия. За страдание, в нашите земи към момента доминира мнението на злите сили, които настояват, че комунизма не е толкоз неприятно нещо. Те прикриват истината и броя на жертвите, за какво и по какъв начин са убити хората. В България има хора, които са лежали в пандиза по политически аргументи повече, в сравнение с Нелсън Мандела. Такъв е казусът с Илия Минев, който е лежал в пандиза с 3-4 години повече, само че тези обстоятелства са малко известни на открито “, сподели известният артист, без който нямаше протест на Съюз на демократичните сили в интервала 1989-1991 година

За поредна година на този ден президентът Румен Радев отсъства от поклонението, макар че имаше представители на всички институции – държавно управление, парламент, войска, община и други И Васко Кръпката, и Евгений Михайлов не са учудени от това неявяване.

„ Изобщо не чакам от проруския президент да бъде тук. Дори Симеон Сакскборугготски не уважи жертвите на комунизма. Това са пионки на Москва, които към момента са доста мощни, само че да се надяваме, че скоро ще им свърши царството и България ще поеме по пътя на цивилизацията “, съобщи Васко и добави: „ Слава на Украйна и на героите! Свобода за България! “.

Евгений Михайлов разяснява отсъствието на Радев малко: „ Господ гледа и той ще отсъди! “

БГНЕС напомня, че от 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са проведени 135 всеобщи процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинявания, ориста на доста от другите задържани е незнайна. Процесите се правят в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За към 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са наказани на гибел 2730 души, 1 305 души получават пожизнен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР