На 1 декември българското православие почита паметта на Свети пророк

...
На 1 декември българското православие почита паметта на Свети пророк
Коментари Харесай

Днес почитаме славен светец пророк. Негово страшно пророчество се сбъднало

На 1 декември българското православие уважава паметта на Свети оракул Наум и Свети Филарет Милостиви. Ще ви разкажем в резюме за житието на двамата светци.

Пророк Наум

Свети оракул Наум е един от дванадесетте дребни пророци. Родом от галилейското село Елкоша, създател на книгата на оракул Наум, която влезнала в канона на Стария завет.

Тази книга съдържа редица предсказания, в това число за унищожаването на асирийския град Ниневия поради беззаконието на неговите поданици, идолопоклонството и покварата, поради богохулството на асирийския цар Сенахирим против Йехова, както и унищожаването на царството на Израел.

200 години преди Наум да разкрие Божията воля оракул на име Йона е предсказал, че Ниневия ще бъде погубен. След проповедта на Йона жителите на града се разкаяли и пророчеството не се сбъднало. Но след това те още веднъж се обърнали към прегрешението и разгневили Бога.

Свети оракул Наум отишъл при Господа в 45-ата година от земния си живот и бил заровен в родната си земя Галилея. Обстоятелствата към гибелта на пророка не се съдържат нито в Светото писание, нито в църковната традиция.

Свети Филарет Милостиви

Праведният Филарет Милостиви, Пафлагагонски живял през 8 век от Рождество Христово и се отличавал с невероятна добрина и сърдечност към потребностите на близките.

Филарет бил богат и благороден аристократ, само че благосъстоянието му не го радвало. Знаейки какъв брой доста хора страдат от беднотия, той припомнил думите на Спасителя за страшния съд и за „ тези дребните “ (Мат. 25-40), думите на апостола, че човек, умирайки, не лишава нищо от свят (1 Тим. 6, 7), редовете на цар Давид за премията на праведните (Пс. 36, 25). Филарет се популяризирал с нищолюбието си.

Веднъж исмаилите (арабите) нападнали Пафлагония, опустошили страната и разграбили имуществото на Филарет. Останал с 2 вола, крава, няколко кошера и къща. Но това, последното, той последователно раздал на бедните. Твърдо и добродушно понасял упреците на жена си и подигравките на децата си. „ Имам в тайници, незнайни за вас, такова благосъстояние и такива съкровища – дал отговор той на своите родственици, – които ще получите, даже в случай че живеете 100 години без труд и без да се тревожите за нищо.

И Господ се отплатил на Филарет за неговото състрадание: когато раздал и последната мярка жито, остарял другар му изпратил четиридесет мери и откакто на просяка били дадени топли облекла, благосъстоянието се върнало при него.

По това време императрица Ирина търсела жена за сина си, бъдещия съвладетел Константин VI, и за задачата изпраща посланици из цялата империя. Посланиците не подминали и Амния. Когато Филарет и жена му Феозва научили, че най-височайши посетители би трябвало да посетят къщата им, Филарет била доста благополучен, а Феозва тъжна: в къщата въобще нямало храна.

Но Филарет наредил на брачната половинка си да почисти усърдно къщата. Съседите, като научили, че се чакат царски пратеници, донесли всичко в обилие за богато пиршество. Посланиците избрали с 10 красиви девойки, внучката на Филарет – Мария. Мария надминавала своите противници по добрина и невзискателност и станала императрица, а Константин Порфирогенет обилно дарил Филарет.

Филарет и цялото му семейство отишли в Константинопол, където през 788 година Мария се омъжва за Константин. Филарет се открива в двореца и води благодетелен и свят живот, като се съгласява да одобри единствено дребен велможа ранг.

Така славата и благосъстоянието се върнали на Филарет. Но, както и преди, светият бедолюбец обилно раздавал лепта и провел софра за бедните и самичък им сервирал. Всички се чудели на смирението на Филарет и споделяха: „ Наистина този човек е целият Божий, същински Христов възпитаник “.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР