На 08.02.2024 г. в Аулата на едно от най-старите висши

...
На 08.02.2024 г. в Аулата на едно от най-старите висши
Коментари Харесай

Избират Николай Овчаров за почетен професор на Стопанска академия Димитър Ценов

На 08.02.2024 година в Аулата на едно от най-старите висши образователни заведения в България, Стопанската академия „ Димитър Ценов “ в Свищов, ще се организира извънредно тържествена гала по присъждането на званието „ Почетен професор “ на известния български археолог проф. лекар на историческите науки Николай Димитров Овчаров. На нея ще участват доста хора от академичната общественост, кметове от разнообразни градове в България, политици, задгранични делегации (uni-svishtov.bg).

Може би някой ще остане изумен, че един археолог и историк е определен с такова почтено звание в едно висше  учебно заведение с стопански профил. Но това не е инцидентно, поради обстоятелството, че проф. Николай Овчаров към този момент от няколко години преподава в Стопанска академия културно-исторически туризъм. Както е известно, той е измежду основателите на това толкоз значимо направление в българската стопанска система, което занапред ще се развива. Всички знаят за възхода на неговите обекти в Източните Родопи като Перперикон и Татул, на античния град Мисионис край Търговище и други Николай Овчаров има голям принос и за Свищов, където през последните години разкри напълно цитаделата на средновековния град – един от центровете на Второто Българско царство. В момента там се извършва огромен европейски план, който ще трансформира Свищов в нов „ тигър “ на българския туризъм.



Възстановка на цитаделата на средновековния Свищов

Ето за какво проф. Николай Овчаров е към този момент пълностоен представител на Стопанска академия „ Димитър Ценов “, откакто през 2023 година напусна Националния археологически институт към Българска академия на науките. Пред него е едно голямо предизвикателство, тъй като това образователно заведение е един от водачите на висшето обучение у нас. Известно е, че Стопанска академия „ Димитър Апостолов Ценов ” – Свищов е прием­ник на публично откритото на 8 ноември 1936 година Висше комерсиално учебно заведение, основано с Указ №376/19 на Цар Борис III от 1936 година, който постановява „ Наредба-Законъ за висшето комерсиално учебно заведение въ гр. Свищовъ „ Д. А. Ценовъ ”, „ член 1. Учредява се въ гр. Свищовъ висше комерсиално учебно заведение, под името „ Димитъръ Апостоловъ Ценовъ ”, съ цель да дава теоретически и приложни знания по обособените клонове на стопанските науки ”. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР