Н.пр. Г-жа Ясна Огняновац в специално интервю за Novinite.com: 1.

...
Н.пр. Г-жа Ясна Огняновац в специално интервю за Novinite.com: 1.
Коментари Харесай

Посланикът на Хърватия в България, Н.пр. Ясна Огняновац: Икономическите отношения се увеличават стабилно, но все още има голям потенциал за разширяване на това сътрудничество


Н.пр. Г-жа Ясна Огняновац в особено изявление за Novinite.com:

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

В исторически проект България и Хърватия се радват на доста положителни двустранни връзки, подсилени в допълнение от общото ни участие в Европейски Съюз и НАТО. Икономическите връзки се усилват устойчиво всяка година, само че към момента има огромен капацитет за разширение на това съдействие, изключително в региона на търговията и вложенията.

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще и в дълготраен проект?

Дълбоко имам вяра в една от главните задачи на дипломацията: контактите сред хората, основаването на взаимотношения посредством културен продан, съдействие в образованието, туризма и спорта. В тази връзка би трябвало да работим повече за свързването на младежите от нашите две страни, които ще укрепят още повече обичайното другарство сред България и Хърватия и ще преоткрият нови пътища за нашето бъдещо съдействие.

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

България и Хърватия са членки на Европейския съюз, както и на НАТО, две организации, които играят значима политическа роля в актуалния свят. Споделянето на общи полезности, политически и стопански цели като членове на тези две общности, както и присъединяване в общите решения, оказващи въздействие върху интернационалните политически връзки, несъмнено придават на нашите две суверенни страни в допълнение значение в актуалния свят.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

Най-важното преимущество несъмнено е общото ни участие в Европейски Съюз, както и географското състояние на България (близост до Азия на юг/югоизток, значимите черноморски пристанища на изток, отличните връзки със страните от Южното Средиземноморие) в допълнение към възходящата цифровизация и квалифицирана работна ръка.



Откриване на образователната година в 102 ОУ " Панайот Волов ", където българчетата учат Хърватски език

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Не съм специалист по брандинг, само че откакто пребивавам във вашата красива страна към този момент повече от три години, разбрах, че хърватите, макар че са доста покрай България, знаят малко за страната ви. В региона на туризма, с изключение на черноморските курорти и невероятните ски курорти, има термални курорти, за които доста хора не знаят, има непрестанно възходящо висококачествено българско винопроизводство, археологически и исторически обекти с нови находки се откриват непрекъснато. Същото е и с доста мощната IT промишленост и обстоятелството, че България има една от най-силните и бързи интернет връзки в Европа. Освен това една от обичаните ми тематики е актуалното българско изкуство и дизайн, младите надарени създатели би трябвало да заемат значима роля в бъдещото рекламиране на вашата страна.

6. Кои бяха най-важните събития, проведени от хърватското посолство през миналата година?

Миналата година България и Хърватия означиха 30 години от установяването на дипломатически връзки и се възползвахме оптимално от усъвършенстваната епидемиологична конюнктура, с цел да представим няколко културни събития на българската аудитория (изложби, театрални представления и концерти). Една от изложбите към момента е експонирана на площад „ Света Неделя “, на трамвайната спирка, като част от плана Art4Diplomacy. Там можете да намерите художествена фотография на Хърватския народен спектакъл в Загреб, направена от известния хърватски фотограф Марко Врдоляк. Интересна връзка сред Хърватския народен спектакъл и Народния спектакъл " Иван Вазов " в София е, че те са проектирани от едни и същи архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Надявам се усъвършенстваната епидемиологична конюнктура да продължи и през идната година и ние сме в развой на избор на културни събития, които ще организираме през 2023 година Едно от най-важните събития за нашето посолство и хърватите, живеещи в България, ще бъде откриването на Хърватско-българския културен център в София от организацията с нестопанска цел Епископ Йосип Юрай Щросмайер. Това ще бъде място за събиране на хърватите, живеещи в София и техните фамилии (повечето от тях женени за българи) и място за образуване на културни събития на двата езика за по-нататъшно свързване на нашите два народа.



Представяне на художествена фотография на Хърватския народен спектакъл в Загреб на площад Света Неделя

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Със сигурност през двете години на пандемия от COVID-19 имаше по-малко двустранни срещи и визити, само че с помощта на актуалните IT технологии успяхме да запазим положителните си взаимни контакти. Миналата година, заради общата ни 30-годишнина от установяването на дипломатически връзки, се усилиха двустранните визити на всички нива и области, като на такава активност ще бъдем очевидци и през тази година.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

Хърватия има извънредно удобно географско състояние, добра ценова конкурентоспособност, ефикасна, новаторска, високообразована и многоезична работна мощ, атрактивни тласъци за вложения, бизнес насочена среда и безвъзмездна професионална поддръжка за вложителите.



Лекция в Американския университет в България

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

От три години и половина съм в България. Преди това бях дипломат на Хърватия в Ирландия, заместник-ръководител на задачата на Европейски Съюз в Брюксел по време на нашите договаряния за участие и се занимавах с делата на Организация на обединените нации в нашите дипломатически задачи в Ню Йорк и Виена. През 30-те години на моята дипломатическа кариера заемах разнообразни длъжности в Министерството на външните и европейските работи.

Има известна непосредственост и взаимно почитание сред нашите два народа, тъй че се усещам доста удобно призната в България. Най-очарователното място за мен е Пловдив и всички необикновено красиви археологически обекти, които човек може да прегледа безусловно на всички места.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Трудно е да го направя единствено с три думи, тъй като има толкоз доста усещания, само че дано опитам, като употребявам трите най-силни усещания за мен: гостоприемството на хората, хубостта на вашата природа и огромния капацитет, който имате в доста области./Novinite.bg
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР