Н.пр. Андреа Вике ръководи димпломатическата мисия на Австрия у нас

...
Н.пр. Андреа Вике ръководи димпломатическата мисия на Австрия у нас
Коментари Харесай

Много известна австрийка: Повече австрийци трябва да видят планините на България, не само морето ви

Н.пр. Андреа Вике управлява димпломатическата задача на Австрия у нас от 26 септември м.г. Андреа Вике е приключила Виенския университет и Университета за музика и театрално изкуство във Виена, придобила е магистърска степен по немска лингвистика, има професионални изяви като певица и актриса, само че от 1994 година трайно стартира да гради дипломатическа кариера.

Във визитката й изпъква работа като аташе в австрийското посолство в Загреб, както и аташе с сектор „ Преса “ в Прага. От 2000 до 2002 година е зам.-ръководител на задачата на Австрийското посолство в София. Тогава научава български и през днешния ден приказва умерено. След това е била дипломат във Вилнюс, Куала Лумпур(Малайзия), зам.-ръководител на отдела за Западна и Централна Европа, началник на отдел „ Африка “ при Федералното министерство за интеграция и външни работи на Австрия.

Г-жа Вике гостува за първи път в Бургас в качестото й на дипломат, във връзка ХХIII-тото издание на Австрийските музикални седмици. Флагман беседва извънредно с дипломата след виртуозния концерт на музиканти от Виенската филхармония.

-Ваше превъзходителство, благодарим ви за празника на културата, който поднесохте на Бургас. За нас е изключителна чест, че Бургас е определен от Вас, паралелно с българската столица София и европейската столица на културата 2019 – Пловдив, да се насладим на изкуството на този свръхестествен квинтет от Виена. Защо избрахте Бургас?

-Защото Бургас е доста значим град за Австрия – като население, местонахождение, отношение, само че най-много тъй като имаме във вашия район доста деен почетен консул, който постоянно ни оказва помощ при сходни начинания с съответна активност. Използвам момента да благодаря на госпожа Радостина Иванова.

-Смятате ли, че бургаската аудитория оцени по достолепие високото майсторство на тези велики музиканти?

-Да, впечатлена съм. Познавам българите. Те всички имат възприятие за музика, просвета и изкуство като цяло. Винаги споделям на брачна половинка ми: Това е страната на орфеите, в България хората имат доста добър усет и възприятие за качество.

-Вие за пръв път ли сте в Бургас?

-Бях тук преди 18 години за първи път. Тогава бях помощник-посланик, в този момент съм за повторно, само че в този момент съм удивена – виждам напълно друг град. Огромна е смяната. Станал е доста по-красив. Пешеходната зона е впечатляваща, спокойна е, направена е с мисъл, вложен е усет. И друго забелязах с удивление – доста събития в региона на изкуството, календарът ви е претъпкан. Виждам по улиците оживлението. Инфраструктурата е доста усъвършенствана.

-Вероятно ви е известно, че на пианото довечера бе българка - Сребра Гелева…

- Дори няма да изчакам въпроса ви, тъй като съм подготвена да ви приказвам доста за нея, аз познавам Сребра Гелева добре. Преди 18 години се запознахме, когато беше към момента студентка в Университета за музика и изкуства във Виена – цялостна отличничка. След това продължи своето рационализиране в Тросинген и Ню Йорк. Нейните ползи са в камерната музика. Още, до момента в който бе студентка във Виена, тя беше доста известна, а в този момент е измежду най-хубавите пианисти в Австрия. Тогава бях в България като зам.-посланик и имахме планове със Сребра Гелева, още тогава се впечатлих от нея. С днешна дата е най-хубавият учител по камерна музика.

-Кога научихте толкоз добре комплицирания български език?

-Още преди да дойда в България, което бе за първи път през 1995 година. Интересуваше ме. Тук следвах единствено един месец, започнах да приказвам бързо и научих българския език. Все отново имам и филологическо обучение, което ми оказа помощ.

-Навършват се 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Австрия, само че какво още може да се желае, с цел да се подобрят контактите, да са още по-ползотворни?

-Според мен повече австрийци би трябвало да дойдат в България и да я видят. Мисля, че столицата на културата Пловдив сега е доста известна измежду моите сънародници. Искаме да има повече туристи тук, освен на морето, само че и в планините.

-Но Вие имате прелестните Източни Алпи, които заемат съвсем цялата ви територия, с какво да ви изненадаме? Как да повярваме, че можем да впечатлим австриец с нашите много по-ниски върхове?

-Всичките ви планини са страхотни и са разнообразни. Витоша е неповторима за мен, одобрявам Рила и Пирин, въпреки да са сурови планини, Родопите са по-меки като климат, като темперамент, само че всички те ме зареждат с позитивна сила. За австрийците това са прелестни места за почивка, туризъм, спорт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР