МЗ публикува за обществено обсъждане медицинският стандарт по Съдебна медицина

...
МЗ публикува за обществено обсъждане медицинският стандарт по Съдебна медицина
Коментари Харесай

Публикуваха за обществено обсъждане стандарта по Съдебна медицина

МЗ разгласява за публично разискване медицинският стандарт по Съдебна медицина и деонтология. Припомняме, че по време на изключителното съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето министър Христо Хинков заяви, че  и във вторник ще бъде прегледан на съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването.

„ Стандартът дефинира минималните наложителни условия към структурите, осъществяващи активността, а главната цел на специалността е да се подкрепят органите на правораздаването и да спомага за съблюдаване на законността. Стандартът е професионален протокол за работата на експертите, с цел да може да работят по-спокойно и несъмнено “, сподели проф. Хинков.

Въпреки изказването му здравната комисия задължи министъра да утвърди медицински стандарт „ Съдебна медицина “ във допустимо най-кратък период, само че не по-кратък от 14 дни. Поводът за решението на законодателите е шокиращия случай в Стара Загора, при който 18-годишната Дебора Михайлова беше нарязана с макетен нож, бе строшен носът ѝ и остригана – косата ѝ, само че на втора инстанция съдът пусна несъмнено открития й принудител, който в този миг е в пробация за побой, на независимост без никаква глоба. В резултат на публичното неодобрение беше поискана оставката на зам.-окръжния прокурор, а шефът на УМБАЛ-Стара Загора проф. Йовчо Йовчев приключи трудовия контракт на правосъдния доктор, издал епикризата с пострадванията на Дебора със умозаключение „ лека телесна щета “.

В медицинския стандарт е записано, че съдебномедицинската активност може да бъде разграничена на две самостоятелни една от друга области. Едната е експертната правосъдна медицина, която е съществена и е обвързвана с правенето на съдебномедицински експертизи, назначени от правораздавателните органи. Тази съдебномедицинска активност е напълно правно регламентирана от голям брой нормативни актове – Наказателно-процесуален кодекс (НПК), Закон за правосъдната власт (ЗСВ), Граждански процесуален кодекс (ГПК), Административнопроцесуален кодекс (АПК) и други, подзаконови нормативни актове. Експертната съдебномедицинска активност се прави по предписание на способния орган. При осъществяването на тази активност назначените съдебномедицински специалисти са самостоятелни и носят отговорността, планувана в нормативните актове.

Втората област е клинично-административна правосъдна медицина. Тази по-малка област на правосъдната медицина е обвързвана с действия отвън обсега на съдебномедицинската експертна активност: прегледи на живи лица по тяхно желание; проучване на човешки трупове и трупни елементи, предоставени от управленията на лечебните заведения и/или по избор на близките; присъединяване на правосъдни медици в патологоанатомични аутопсии и други действия, предоставени от работодателя. Тук се причисляват и осъществяваните огледи на местопроизшествия, като присъединяване в процесуално деяние, без то да съставлява експертна активност. Данните от огледа на местопроизшествието могат да бъдат употребявани при разработване на вероятно назначена експертиза по случая.

Според медицинския стандарт съдебномедицинският специалист е задължен да уведоми органа, назначил експертизата, за потребностите от назначение на в допълнение проучване за цялост на експертизата. Материалите за и от спомагателните проучвания се съхраняват в структурите, направили проучванията, до окончателното привършване на проблема.

Записано е и че експертна активност може да се реализира в лечебни заведения за извънболнична помощ и в лечебни заведения за болнична помощ, като активността в амбулатории за първична здравна помощ може да се реализира от общопрактикуващите лекари /ОПЛ/ и лекарите по дентална медицина и включва правене на „ Съдебномедицински удостоверения за пред съда ” в частта „ Описание на патологичните находки ” въз основа на амбулаторен обзор онлайн лице. Заключението на такова уверение може да се изготви единствено от правосъден доктор. Амбулаториите за профилирана здравна помощ, независимите медико-диагностични лаборатории и денталните центрове могат правят и съдебномедицинско определяне на настъпила гибел (мъртво-проверителство) отвън лечебно заведение за болнична помощ.

Съдебномедицинската активност в лечебни заведения за болнична помощ може да се реализира в клиники/отделения/лаборатории по правосъдна медицина и деонтология единствено от III равнище на подготвеност, дефинира стандартът. Допуска се по изключение съдебномедицинската активност в лечебно заведение за болнична помощ да се прави от правосъден доктор в границите на отделение/клиника по „ Обща и клинична патология “, при съблюдаване на разделянето на патологоанатомична и съдебномедицинска работа и при съблюдаване на експертната му самостоятелност.

Лекарите, работещи в съдебномедицински структури на лечебните заведения, могат да вземат участие и в други действия: комисии по определяне на мозъчна смърт; експлантационни стратегии на болниците; участия в работни групи; обезпечаване на трупове и трупни елементи за научно-практически образования, конгреси и други

Медицинският стандарт регламентира, че съдебномедицинската експертиза онлайн лице се състои от три наложителни елементи: уводна, описателна част и умозаключение. Документацията наложително се съхранява в списък. Съдебният доктор е задължен да пази професионална загадка, както и служебна загадка, в случай че някои данни съставляват следствена загадка.

В претекстовете към плана е записано, че приложението на стандартите служи като „ защитна мрежа “ при организационни и инцидентни фактори, увеличаващи заболеваемостта и смъртността. „ Стандартите отразяват научно обоснования баланс сред мощно възходящите софтуерни благоприятни условия на актуалната медицина с присъщата и висока цена и постоянно лимитираните финансови и кадрови запаси. В този смисъл, те задават минималните условия за качество на здравната помощ и целят да минимизират административната тежест, административния надзор и административното контролиране, като регламентират само тези условия, без които не би могла да се реализира качествена грижа за здравето на пациентите “, написа още в претекстовете.

От Министерство на здравеопазването акцентират и че значителната роля на тази здравна компетентност е експертизата по отношение на определяне на позволени лекарски неточности или тяхното отменяне, с което способства за повишение качеството на здравната процедура като цяло, както и за повишение правното схващане на медицинските експерти.

Срокът за изпращане на мнения и оферти по плана на медицински стандарт за Съдебна медицина и деонтология е до 23 август 2023 година

Пълния текст на плана може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР