Мюлуз е пограничен град в Източна Франция, за който в

...
Мюлуз е пограничен град в Източна Франция, за който в
Коментари Харесай

Чуждестранни болници помагат на френски град, епицентър на коронавируса

Мюлуз е пограничен град в Източна Франция, за който в продължение на два века Франция и Германия са воювали между тях. Днес обаче ужасите, през които тази 110 000-на общественост минава поради новото огнище на ковид, разпалват необикновена взаимност.

Докато доста европейски страни затварят границите си, с цел да спрат хода на пандемията, а някои членки на Европейския съюз даже връщат граничните инспекции, три немски провинции отвориха лечебните заведения си за пациенти от Източна Франция. Болниците в прилежаща Швейцария направиха същото.

Регионът Гранд Ест в този момент е епицентърът на епидемията във Франция, която е трета по брой на жертви от вируса в Европа след Италия и Испания. За рецесията там значително може да се каже, че води началото си от траяло с дни евангелистко църковно събиране в Мюлуз в края на февруари, на което участвали стотици хора.

Ужасната дан, която взема вирусът тук, се онагледява от обстоятелството, че локалният вестник в Мюлуз е трябвало да добави спомагателни страници за некролози предвид на увеличаващия се брой на смъртните случаи в резултат на ковид - същото се наложи да вършат и локални издания в някои региони на Италия. Във Франция към неделния ден само в района на Париж имаше повече доказани случаи от Гранд Ест, само че столичният район има и над два пъти по-голямо население.

" Всеки ден при нас идват сред осем и 12 души. Не знаем какво да вършим ", сподели доктор Патрик Фогт, общопрактикуващ доктор в болничното заведение в Мюлуз, който си спомни за една промяна от единствено преди две седмици. Тогава той отговарял на незабавния телефон в града, а позвъняванията за респираторни проблеми валели едно след друго.

В Германия провинциите Саарланд, Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг предложиха свободните си болнични кревати, с цел да лекуват френски пациенти. Говорителят на регионалното здравно министерство в Баден-Вюртемберг съобщи, че

федералната провинция " естествено, ще опита да помогне на съседите от Франция ",

а управляващите желаеха от всички лечебни заведения със свободен потенциал да одобряват френски пациенти, нуждаещи се от апарати за обдишване. Макар и в Германия да има доста повече доказани случаи на вируса от Франция, там има доста по-малко смъртни случаи.

Сцените от тези дни в региона на Мюлуз тъжно припомнят за най-кървавите моменти от турбулентното историческо минало на този пограничен регион. През Френско-пруската война от 19 в., както и по време на двете международни войни през 20 в. тук се водят яростни боеве. Сред аргументите за тези спорове са и острите териториални разногласия за тукашната област Елзас, която в наши дни влиза в състава на Гранд Ест.

По време на Първата международна война точно този град става сцена на откриващата офанзива на Франция против Германия през 1914 година, в границите на Битката за Мюлуз, а през Втората международна война в региона на града още веднъж има кървави борби и горящи села, при боевете сред немските и американските войски. Според представители на локалните здравни органи Гранд Ест

изпреварва с към една седмица останалата част на Франция по степен на заразяване:

към сряда районът по данни на френското държавно управление е отчел към 4300 случая при население от 5.5 милиона души. За съпоставяне в района на Париж, който е с население от над 12 млн. души, доказаните случаи на вирусна зараза са към 6200.

Този разбор звучи като съществено предизвестие към 67-милионна Франция, която към този момент е подложена на фрапантна карантина, че най-лошото може занапред да следва.

Освен препоръчаната помощ от чужбина Мюлуз притегли и вниманието на френския президент Еманюел Макрон, който подреди там да бъде разгърната полева болница за лекуване на болните.

В разполагането вземат участие към 50 бойци. Самата болница по принцип е оборудвана за хирургически интервенции в зони на бойни дейности, само че тя ще бъде преустроена, с цел да лекува пациенти с ковид. Болницата включва пет палатки, с по шест кревати във всяка.

Тя ще бъде обслужвана от към 100 души военномедицински личен състав като анестезиолози, медицински сестри и санитари.

Като невиждана мярка в спокойно време френската войска стартира също по този начин да изтегля пациенти в сериозно положение с ковид от източните региони.

В събота имаше ново прекачване с военни самолети на пациенти, приети в болница в Мюлуз. Първото беше осъществено предходната седмица.

" Епидемията е в разгара си. Вирусът продължава да се популяризира. Продължават да идват пациенти в съществено положение ", сподели Фогт, лекарят от Мюлуз. " Засега няма никакви обнадеждаващи признаци ", добави той. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1006)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР