Мястото за построяване на сграда за Пловдивската опера продължава да

...
Мястото за построяване на сграда за Пловдивската опера продължава да
Коментари Харесай

Продължават споровете за мястото на Пловдивската опера

Мястото за изграждане на постройка за Пловдивската опера продължава да провокира разногласия в града. Общинският съвет одобри предложение теренът на някогашния партиен дом да бъде възложен за задачата. Архитекти се оповестиха срещу събарянето на зданието на площад Централен, където се обитават офиси на общинската администрация. От фондацията „ Дом за Пловдивската опера " поканиха публицисти, архитекти и общественици на обмяна на отзиви.

Пловдив

Архитект Илко Николов от фондация „ Дом за Пловдивската опера " е изготвил устройственото изследване и идея за изграждане на постройка със зала за изпълнителски изкуства с потенциал сред 800 и 1000 места. Още преди приемането на предлагането в локалния парламент от Камарата на архитектите разпространиха писмо с обрисувани съображения срещу пригодността на мястото.
Арх. Антоанета Топалова: Не е задоволително това място за пълноценна опера, господа и дами.
Според проучването на проектант Николов пространството разрешава изграждане на постройка със 7 000 квадратни метра разгърната застроена повърхност, задоволителни за главната зала и всички спомагателни пространства, в това число 80 паркоместа, изведени над равнището на археологията, която наложително ще се появи при възможен нов градеж.
Арх. Илко Николов: Мнения, съждения, изразени в мнението на моите сътрудници най-малкото могат да бъдат дискутирани в един по-широк конгрес архитектурен, професионален.
Около 30 милиона лв. ще е инвестицията в нов център за театрални изкуства, уточни икономистът Георги Стоев. Според него е допустима такава облага, посредством която инвестицията да се изплати за 20 години.
Георги Стоев, икономист: Положителният паричен поток в продължение на даден интервал от време подсигурява опция да се обезпечи финансиране при започване на плана.
Заложената в проекта облага не е реалистична съгласно директорката на Дома на културата Ива Гешева. Дискусионен остава и въпросът къде ще се реалокира общинската администрация, която в този момент работи в 12-етажната постройка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР