Мярката Запази ме е удължена до края на април. Това

...
Мярката Запази ме е удължена до края на април. Това
Коментари Харесай

Мярката Запази ме ще продължи до края на април

Мярката " Запази ме " е удължена до края на април. Това сподели пред Българска национална телевизия общественият министър. Деница Сачева заяви, че са обезпечени 13 млн. лева за обезщетения на чиновниците, които остават в неплатен отпуск и през февруари. Те обаче ще би трябвало да заплащат сами здравните си вноски.

Валентин Димитров е притежател на заведения за хранене в Бургас. Изпратил в неплатен отпуск 18 чиновници.

" За един ден от месец ноември и 20 работни дни от декември по 24 лева дневно - 504 лева са по сметките на хората. Получили са ги към 20-ти януари. ", сподели Валентин.

Компенсацията за януари и февруари ще бъде по-висока.

" В размер на 75 на 0 надлежно от осигурителния приход. Тоест работодателят не дължи нищо. Ние плащаме 75% от осигурителния приход на лицето ", изясни общественият министър Деница Сачева.

И по-голямата отплата съгласно Валентин обаче е незадоволителна.

" Независимо, че хората, които са назначени при нас бяха на 2 прага - 800 лева и 1000 лева според от позицията, която заемат. Мисля, че беше изцяло заслужено да бъдат 650 лева, колкото е една минимална работна заплата ".

Получилите помощ по " Запази ме " към този момент ще би трябвало сами да си заплащат здравните осигуровки.

" Осигурителен стаж тече и надлежно не са дължими други осигуровки с изключение на здравните ", сподели още министър Сачева.

" Моята брачна половинка е с прекратени здравни осигуровки. Това ѝ тежи като финансово задължение. Рано или късно тя би трябвало да ги заплати. В момента нямаме тази опция, тъй като виждате-не работим! ", сподели Пламен Генов - притежател на заведение.

" Едни пари, които са им били давани, те действително не са били за тях и би трябвало да ги върнат назад. Както се споделя - когато човек няма пари и 20 лв. са доста ", сподели Борислав Ханджиев, притежател на хотел.

Според в този момент настоящото законодателство, чиновниците от затворените браншове могат да останат в неплатен отпуск най-много 60 дни за година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР