Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината,

...
Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината,
Коментари Харесай

Мярката 60/40 ще действа до края на годината

Мярката 60/40 ще продължи да работи до края на годината, планува план на разпореждане, утвърден през днешния ден от националния съвет за тристранно съдействие.

Както и до момента, страната ще заплаща 60% от осигурителния приход и осигуровките на компаниите за чиновници в няколко обстановки - в случай че работата им е прекратена поради изключителното положение/извънредната обстановка; в случай че са работили на ненапълно работно време; в случай че употребяват наложително заплатен отпуск; в случай че са непокътнати на работа след подадено съобщение за всеобщи уволнения в интервала 13 март - 30 юни.

Специално изключение има за служащи и чиновници в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство ", за които няма потребност да е налице нито едно от горните условия. От 1 октомври към хотелиерството се прибавя още един бранш - пътнически сухопътен превоз, некласифициран другаде, като става дума за инцидентните транспорти. Право на присъединяване в 60/40 имат и работодатели, които са заявили спад на приходите от продажби с не по-малко от 20 на 100 за месеца, предхождащ кандидатстването, по отношение на същия месец на миналата година.

За повече новост с измененията се трансформират интервалите, които се одобряват за базови - за новите три месеца от схемата да вземем за пример работодателят ще е задължен да резервира равнището на осигурителния приход към август, а преди беше към май.

Промените в настоящото разпореждане 151 за втория тур на схемата не са основни. Очакванията обаче още веднъж са огромни - съгласно отчета към плана третото издание на 60/40 ще има бюджет от 750 млн. лева и цел опазване на 200 000 работни места. За схемата в началото бе очакван 1 милиарда лева във фонд " Безработица " на Национален осигурителен институт. По първото разпореждане - 55, настоящо до юли, бяха платени към 186 млн. лева за опазване на заетостта на 179 741 служащи. По второто издание на мярката (постановление 151) до 25 септември 2020 година в Агенцията по заетостта са постъпили над 5 хиляди заявки за погашение на средства за над 144 хиляди наети лица. Национален осигурителен институт е изплатил към същата дата 131.9 млн. лева, показва общественият министър Деница Сачева в отчета към плана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР