МВР ще представи днес график и концепция за изработването на

...
МВР ще представи днес график и концепция за изработването на
Коментари Харесай

Идват новите личните карти с чипове: МВР съобщи важен срок

МВР ще показа през днешния ден график и идея за изработването на новите персонални документи, оповестиха от вътрешното ведомство. Новите персонални карти, паспорти, шофьорски книжки с чип са чакани още от 2016 година, само че едвам в този момент планът стартира да се осъществя. Съдбни каузи и прекъсната процедура бяха две от аргументите за забавянето. 

Българските карти за идентичност от ново потомство се чака да се появят в средата на 2024 година, разгласи през януари в прессъобщение немската софтуерна група Mühlbauer ID Services GmbH, която е част от консорциума, участващ в плана на стойност 240 млн. лв..

Министерството на вътрешните работи показа детайлности за новите персонални карти през януари, тъй като планът навлезе във етапа на спецификациите.

По проект новите персонални документи би трябвало да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци. Идеята на този притежател е посредством него хората да могат да се разпознават електронно пред институциите, което пък е основно за вероятно създаване на е-управление.

Първият стадий от плана планува построяването на Централизиран център за персонализация и обновяването на Центъра за публично записване в София. След това неговата инфраструктура ще бъде обвързвана със системите на Министерство на вътрешните работи и полицията на България. За задачата ще бъдат наети екипи, основани в България и Германия, излиза наяве още от изказването на Mühlbauer преди три месеца.

През декември 2022 година българското Министерство на вътрешните работи подписа контракт с немския софтуерен тръст Mühlbauer ID Services GmbH в консорциум със S&T за основаването на новата система за издаване на български документи за идентичност. Договорът е за 10 години и съдържа няколко типа документи за идентичност, като паспорти, персонални карти, свидетелства за ръководство на МПС, позволения за престояване и други.

Двете компании ще би трябвало да изградят централизираната система за новите персонални документи дружно с цялата прилежаща инфраструктура за тяхното издаване и регистъра, като ще би трябвало да ги поддържат в продължение на 10 години. Другата част от заданието е да доставят над 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. бланки за персонални карти. Освен това ще би трябвало да построят постройката, която ще се употребява за задачите, оповестяват от  " ".



Търгът беше в началото разгласен още през 2016 година,но след това беше преустановен. През 2018 година беше обявана обществеена поръчка, извоювана от немския тръст. Последва правосъдно обжалване, което проточи процедурата. В последна сметка жалбата на другия участник в процедурата бе отхвърлена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР