МВР се опита отново да върне в полето на прокуратурата

...
МВР се опита отново да върне в полето на прокуратурата
Коментари Харесай

МВР отново върна към прокуратурата казуса с разследването на Борисов, Горанов и Арнаудова

МВР се опита още веднъж да върне в полето на прокуратурата проблема с следствието на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. От министерството внесоха още веднъж в прокуратурата план на Постановление за покачване на обвинявания против тримата по следствие за изнудване на Васил Божков. Очаква се арбитър Вера Чочкова от Софийския градски съд да се произнесе дали утвърждава протоколите за обиск в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Премиерът Кирил Петков през днешния ден изясни за какво е решил да свидетелства по следствието и обвърза това с отчет от инспекция в отдела за одит на Европейските средства.

Премиерът Кирил Петков изясни, че е получил отчет от Министерството финансите за осъществена инспекция в отдела, който одитира разходването на европейски средства. Установено е, че в 90% от процедурите по възлагане на планове финансирани от еврофондовете участникът е един. В различен отчет, само че на финансовата ревизия пък било установено, че бюджетът е ощетен с над половин милион лв. от занижени такси, с които са облагани хазартните игри, проведени от Васил Божков.

" И в този момент, в случай че имаме в единия случай ясни доказателства, че над 500 милиона е вредата на бюджета и това не е на база някакви общи приказки, това е на отчет на АДФИ. От друга страна знаем, че европроектите са съсредоточени в доста дребен брой компании и някак Одитния отдел, който би трябвало да е пазителя на това нещо под управлението на господин Горанов, не си е приключил работата. И по едно и също време с това имаме един човек, който се пробва с всевъзможни всевъзможни способи да каже " Аз корумпирах тези хора ". Ами тези неща като се съчетаят дружно има огромна заплаха, съгласно мен. И аз не съм индивидът, който може. Аз не съм проверяващ орган, само че чистата логичност е там, че има много огромна заплаха, в случай че в единия случай вършиме корупция, да вършиме корупция и за евросредствата и за това да е резултата с такава висока централизация ", съобщи Кирил Петков, министър-председател.

Затова министър председателят Петков решил да свидетелства, с цел да стартира следствие и да се събират доказателства за изказванията на Божков.

" Първо, извънредно необичайно за мен е, че от година и нещо се знае, че има подобен случай, има очевидна информация, обществена информация. Г-н Божков на кой ли не го сподели, което за мен е просто умопомрачаващо по какъв начин може българската прокуратура дори да не направи Досъдебно произвеждане, дайте да създадем един скайп диалог. Има го в закона и по какъв начин е допустимо, макар че го има в закона. Това значи, че българският поданик е платил за тази тишина на прокуратурата над половин милиард ", сподели министър председателят Кирил Петков, министър-председател.

Според юриста на Бойко Борисов, обаче, показанията на премиера нямат значение за следствието.

" В този разпит не се съдържат безусловно никакви данни за закононарушение. Този отчет, с който злоупотребяват, че е някаква страшна работа от АДФИ е от юни месец предходната година. И той е изработен по предписание на Специализираната прокуратура. До този миг няма никакви доказателства, че господин Васил Божков е изнудван, събрани по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Защото следствието е извършено безусловно незаконосъобразно. На 17-ти е формирано ", съобщи Менко Менков, юрист на Бойко Борисов.

Премиерът разяснява и автомобила, открит в гаража на Севделина Арнаудова, който се оказа благосъстоятелност на " Аркад ", възложен на " Булгартрансгаз " и ръководен от брачна половинка ѝ.

" Първият път, когато чух е, че подобен джип е в гаража на госпожата, която беше задържана. Всичките джипове би трябвало да се върнат. Когато някой безвъзмезден подарък е даден, е прекомерно безценен. Ние всички, като данъкоплатци, най-вероятно сме платили скъпо за тези джипове и костват на българския поданик доста повече в сравнение с цената ", съобщи Кирил Петков, министър-председател.

Оказа се, че компанията е предоставила за прилагане такива коли още на Екоминистерството и Министерството на енергетиката. Всички те ще бъдат върнати на " Аркад ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР