МВР работи по три-четири версии за убийството на българския граничен

...
МВР работи по три-четири версии за убийството на българския граничен
Коментари Харесай

Мигрантска група или някакво лично отмъщение. МВР работи по 3-4 версии за убийството на граничния полицай

МВР работи по три-четири версии за убийството на българския граничен служител на реда на турската граница в понеделник вечерта. Това стана ясно от думите на основния секретар на вътрешното министерство Петър Тодоров .

" Няколко версии се разясняват – мигрантска група или такава, трафикираща неразрешени вещества или артикули, версия за някакво персонално възмездие ", сподели Тодоров пред бТВ.

Служителят на " Гранична полиция " Петър Бъчваров беше погубен при пукотевица в понеделник вечерта, до момента в който охранява границата на България с Турция. Той е изпълнявал взаимен наряд на границата, в който е взел участие и военнослужещ.

Засега е ясно, че двамата униформени са забелязали пробив на граничната ограда. Полицаят е насочил фенер към пробива и от турската страна на оградата е последвал изстрел. Военнослужещият е съумял да се прикрие, само че служителят на реда е бил прострелян и е умрял на място.

Това не е първият случай, довел до гибелта на чиновник на “Гранична полиция ” през последните месеци. През август тази година при злополука в Бургас , до момента в който преследваха рейс с незаконни имигранти.

Българските управляващи дефинираха случая като невиждан и оповестиха, че ще подхващат " безкомпромисни ограничения " за битка против противозаконната миграция.

Във вторник турските управляващи оповестиха, че са задържали двама души за стрелбата - причинителя и негов помощник. В сряда стана известно, че те са братя. Намерено е и оръжието, с което е стреляно - ловна пушка.

Информацията заяви зам.-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев след среща при регионалния шеф на Одрин дружно с други представители на министерствата на вътрешните работи на България и Турция.

На нея представителите на двете страни са разискали подобряването на взаимна активност против мигрантите и каналджиите. Договорили са и основаване на взаимни комисии по казуса. Решено е те да се събират най-малко един път в месеца. Турция е оповестила, че ще усили нарядите на жандармерията по границата си.

По информация на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев арестуваните за убийството се занимават с незаконна активност, само че тя не е каналджийство, нито трафик на дрога. Той сподели пред публицисти в Елхово, че към този момент са известни и претекстовете им, само че не пожела да ги разкрие поради следствената загадка. Демерджиев добави, че по случая са формирани следствия и в двете страни и има опция двамата арестувани да бъдат екстрадирани в България.
Намален щат, повишен трафик
Инцидентът с граничния служител на реда идва на фона на данни за доста нарастване на мигрантския напън към България. Пред бТВ Тодоров сподели, че от 2009 година до момента щатът на „ Гранична полиция “ е понижен с 1300 души макар мигрантския напън. В момента Министерство на вътрешните работи разполага с 6 хиляди гранични служители на реда.

Над 140 хиляди опита за прекосяване през границата са предотвратени от началото на годината, добави той. Пред Българска национална телевизия заместникът му Станимир Станев сподели, че мигрантският напън е повишен над 7 пъти спрямо предходната година.

По данни на Министерство на вътрешните работи от началото на годината до края на септември са арестувани общо 12 740 незаконни мигранти. Увеличението спрямо предходната година е повече от два пъти.

Станев сподели още, че не са изпратени спомагателни сили по границата с Турция. Според него разположените в този момент чиновници са задоволително и добре разпределени. Той обаче добави, че няма задоволително кучета, които да оказват помощ за защитата на границата.

Според Станев оградата по границата с Турция е елементарно преодолима и по тази причина би трябвало да се направи нова, със съответното съоръжение за надзор. По думите му казусът на сегашната ограда е, че е оборудвана със остаряла техника, която не работи дейно.
" Изстрел към престижа на България "
Преди съвещанието си в сряда Министерският съвет уважи с минута безмълвие паметта на убития служител на реда. Служебният министър-председател Гълъб Донев сподели, че страната ще направи нужното, с цел да отбрани паметта му и живота на охраняващите границата.

" Когато приказваме за сигурността на българската граница, приказваме в действителност за националната сигурност и суверенитета на българската страна. Всяка неточна дума за границата ни е изстрел към престижа на България ", сподели той.

Служебният министър председател дефинира рецензиите към кабинета си като " пренебрежение към българските жители ". " Служебното държавно управление носи своята отговорност за разрешаване на наследените рецесии към този момент съвсем 100 дни ", сподели Донев и прикани " да не се вършат опити за прекачване на отговорност ".

" Политическите изявления за аргументите за убийството смущават със своята безпаметност. Да сочиш с пръст служебното държавно управление като отговорно за гибелта на български служител на реда, с цел да отклоняваш вниманието от главната задача, която имат политическите сили сега – съставянето на постоянно държавно управление и приемането на нужните закони, е демонстрация на пренебрежение към българските жители ", добави Донев.
Искания за оставки в Министерство на вътрешните работи
Убийството провокира реакции и от политиците. В сряда зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов изиска оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров .

Във вторник водачът на партията Бойко Борисов изиска президентът Румен Радев да в профил служебния вътрешен министър Иван Демерджиев .

В сряда съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов сподели, че настояването на тази оставка е " пресилено ", тъй като проблемите по българско-турската граница не са резултат от неговата работа. По думите му проблемите по границата се дължат на некачествената гранична ограда, строена по времето на ръководството на Бойко Борисов .

Във вторник депутатът от “Продължаваме смяната ” и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков сподели, че граничният надзор от турска страна би трябвало да бъде засилен.

Българска социалистическа партия предложи промени в Наказателния кодекс в отговор на случая. Проектът планува затвор от 5 до 10 години, санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв. и лишаване на цялото имущество за трафикантите. За длъжности лица, които подкрепят каналджийството, Българска социалистическа партия желае затвор от 10 до 20 години.

За тези, които подкрепят пребиваването на незаконни мигранти в страната, планът планува отнемане от независимост от 3 до 7 години , санкция от 5 хиляди до 15 хиляди лв. и лишаване на имуществото.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР