МВнР ще информира партньорите си за този безпрецедентен акт на

...
МВнР ще информира партньорите си за този безпрецедентен акт на
Коментари Харесай

Служебният министър: МВнР ще информира партньорите си за този безпрецедентен акт на недопускане на българи в РСМ

МВнР ще осведоми сътрудниците си за този невиждан акт на недопускане на българи в РСМ. Това сподели служебният министър на външните работи Иван Кондов по отношение на недопускането на Андрей Ковачев, Милен Врабевски и други трима български жители на територията на РСМ, съобщи кореспондент на " ". 

" Министерство на външните работи е в развой на информиране на всички сътрудници за този невиждан акт, който не съответствува с заявените от Скопие желание да работи за добросъседски решения и за осъществяване на поетите от Скопие задължения ", съобщи той.

Кондов съобщи, че българските институции ще сезират Европейски Съюз за случилото се. 

" Предстои изпращане на на публични писма от президента, ръководителя на Народно събрание и от мен до институциите в Европейски Съюз ", сподели министърът.

Той е безапелационен, че позициите на северномакедонското Министерство на външните работи и посланика на РСМ в България не съответстват с връчените от граничните служители на реда документи на недопуснатите българи. 

" Вчера извиках посланика на РСМ за диалог. Прави усещане, че обяснението на дипломат Поповска и известието на Министерство на външните работи на РСМ се разминават с формалните документи, връчени от граничните управляващи. Изложената теза,че господин Ковачев е надали не косвена вреда на някави други лица, които представлявали опасност за някакви други лица, е меко казано неплатежоспособен ", сподели той.

Министърът уточни и проблемите сред България и РСМ, с цел да не могат двете страни да изградят естествени добросъседски връзки. 

" Първо, практиката на Скопие да осведоми нас и нашите сътрудници по метод, който се разминава с действителността или минимум с посланията, които насочва за вътрешнополитически цели, попречва възобновяване на нашето доверие и въздейства отрицателно на наличието и конструктивността на нашия разговор.

Второ, неналичието на осъществяване на поетите задължения, даже обикновени жестове на благосклонност като да вземем за пример контрактуваното опрощение към българите, репресирани от комунистическия режим в някогашната социалистическа република Македония и отварянето на архивите на държавния наказателен уред през 1991 година.

Трето, само че най-важно за нас - това е продължаващият напън, закани, диалект на ненавист против българската общественост в нашата прилежаща страна. Ние чакаме страната, претендент за участие на Европейски Съюз, дейно да пази всички свои жители. Вместо това сме очевидци на заглушаването на гласовете на македонските българи посредством повдигането на безпочвени обвинявания към тях, посредством притискането със правосъдни каузи, посредством демонизирането им в медиите и изключително в обществените мрежи ", изясни министър Кондов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР