МВнР привика днес посланика на Турция, за спешен разговор по

...
МВнР привика днес посланика на Турция, за спешен разговор по
Коментари Харесай

Външно привика турския посланик заради искане на Ердоган да се ревизира Лозанския договор

МВнР привика през днешния ден посланика на Турция, за незабавен диалог по настояването на турския президент Ердоган за преразглеждане на Лозанския контракт от 1923 година.

След срещата Външно излезе със специфична позиция, в която акцентира, че " Република България постоянно се е придържала към правилата на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации и правилата на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година Всяка проверка на интернационалните контракти може да се извършава единствено по взаимно единодушие сред страните в сходство с международноправните правила. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на разговора, учреден на европейските полезности и правила в полза на мира и сигурността в района, което бе разисквано през днешния ден на среща с  посланика на Република Турция в Министерство на външните работи. България счита, че полемика по мирни контракти и съществуващи граници не е от изгода за интернационалната общественост и стабилността в района. "

Новите искания на турския президент Ердоган за инспектиране на Лозанския контракт от 1923 година, който дефинира границите на Турция след Първата международна война, изказани обществено по време на визитата му в Атина, провокираха остри реакции както у нас, по този начин и в чужбина, в страните, които биха били наранени от сходна проверка и териториална рекламация. 

Появата на Ердоган в Атина беше историческа, защото това бе първото посещаване на турски президент в Гърция от 65 години насам, е общата оценка на интернационалните медии. В същото време турският държавен глава употребява вниманието към тази аудиенция, с цел да огласи нови териториални упоритости. На срещата си с  гръцкия президент Прокопис Павлопулос Ердоган съобщи, че Лозанския кротичък контракт, който урежда териториалните граници на Гърция и Турция, изключително в частта за кипърските територии " е стар ". В отговор обаче Павлополус отхвърли потребността от всевъзможни промени.  Ердоган още веднъж повдигна въпроса на взаимна конференция с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, като акцентира и че Лозанският контракт не се ползва в Западна Тракия, само че Ципрад парира обществено поръчката за преразглеждане на граници и територии.

Международните наблюдаващи напомнят, че сред Гърция и Турция има дългогодишни разногласия, измежду които са тези за необитавани острови в Егейско море. През 1996 година двете страни бяха на ръба на война поради островите, показва още Би Би Си. 

Позиция срещу ревизирането на Лозанския контракт обявиха и български политици - уреждането на границите в контракта визира и нашата страна. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова написа в коментар във Фейсбук, че сходно деяние е недопустимо. " То генерира напрежение и повлиява отрицателно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия район, както и по отношение на съдействието на двустранна и многостранна основа ", споделя тя, представена от организация Фокус. " Нека бъде зачитано интернационалното право и правилата на равнопоставеност и добросъседство. Очакваме държавното управление да изрази публична позиция на България ", написа Нинова.

От НФСБ също разпространиха позиция, в която дефинираха изявленията на Ердоган за смяна в Договора от Лозана като " неприемливи, неуместни и застрашаващи мира и добросъседството на Балканския полуостров ".  А водачът на партията и вицепремиер Валери Симеонов напряко ги дефинира като провокация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР