МВнР препоръча на българските граждани да не пътуват до страната

...
МВнР препоръча на българските граждани да не пътуват до страната
Коментари Харесай

Преврат в Габон: Президентът е под домашен арест, армията завзема властта


Министерство на външните работи предложи на българските жители да не пътуват до страната

Президентът на Габон Али Бонго е подложен под домакински арест, оповестиха офицери от армията след осъществен боен прелом в страната. По-рано армията в някогашната френска колония разгласи дейности за разформироване на всички властови институции и анулация на резултатите от извършените президентски и парламентарни избори, които бяха извоювани от Бонго.

Семейството на избрания отново за трети мандат президент държи властта от над 50 години. Няколко високопоставени сътрудници на президента са задържани.

Няколко часа след преврата военачалник Брис Олиги Нгема, шеф на президентската армия, бе вдигнат през днешния ден на ръце и повлечен триумфално от военни, които скандират „ Олиги президент! “.

Европейски Съюз изрази терзание от протичащото се:

„ Ако се потвърдят известията, че е осъществен боен прелом, това ще направи района още по-нестабилен “, разяснява Жозеп Борел преди началото на среща на министрите на защитата на Европейски Съюз.

Френският министър-председател Елизабет Борн съобщи, че Париж осъжда преврата в Габон и желае резултатите от изборите да бъдат почетени.

Заради преврата от българското Министерството на външните работи (МВнР) предложиха да не се подхващат пътувания до Габон до нормализиране на ситуацията в страната.

Границите на Габон са затворени до второ разпореждане. Обстановката в страната все още е спокойна, без признаци на ескалация. Има спирания на интернет и малкия екран, осведомят от Министерство на външните работи.

 

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР