Музикантите от Софийската филхармония излязоха на протест и започнаха стачни

...
Музикантите от Софийската филхармония излязоха на протест и започнаха стачни
Коментари Харесай

Софийската филхармония на протест за по-високи заплати

Музикантите от Софийската филхармония излязоха на митинг и започнаха протестни дейности с искане за по-високи заплати. Случката се разиграва единствено две седмици след триумфалното турне на националния оркестър в Австрия и Германия, където публиката остана очарована от гения на музикантите ни, водени от маестро Найден Тодоров.

 

Искането на оркестрантите е месечното им заплащане да бъде увеличено със 70%, защото към сегашния миг то е повече от смешно – 75% от междинната заплата за страната и 55% от междинната за столицата. Стачкуващите музиканти са безапелационни, че на фона на галопиращата инфлация, възнагражденията им стават все по-мизерни и не подхождат на културен институт с национално значение.

 

Към днешна дата междинната заплата в оркестъра е под 1 900 лева Настояването на музикантите е възнаграждението им да бъде сред 2 600 и 5 000 лева според от заетостта им. Заплатите във филхармонията са 1/5 от тези в Народния спектакъл, а и двете имат статут на културни институции от национално значение.

Преди концерта на Софийската филхармония на 19 ноември, чийто солист бе световноизвестният пианист Михаил Плетньов, филхармоници стояха пред зала „ България “ с плакати и алегорично стачкуваха за по-високи хонорари.

 

След концерта шефът се обърна от пулта към публиката и към музикантите със следните думи: „ Националният ни оркестър, музикантите, които популяризират България на всички места по света, заслужават по-достойно заплащане от заложените 0,495 за просвета в държавния бюджет “.

 

Той поддържа митинга на сътрудниците си и с обява във фейсбук: „ Те са безусловно прави в желанието си и макар че аз не мога да се съглася с настояването на синдикалните организации 100% от бюджета на институцията да бъде даден за заплати, съм безусловно склонен с това, че заплащането не е пропорционално с триумфите на институцията. Софийската филхармония е институт с национално значение и би следвало работещите в нея да могат да получават почтено заплащане за своя труд. Може би в този момент е моментът законодателите да премислят член 2За от Закона за протекция и развиване на културата и да поправят грешките от 2019 година. Ако желаете да се убедите, че филхармониците заслужават по-добри условия за своята работа, заповядайте на концертите им в зала „ България "! “, заключи той.

 

Найден Тодоров беше министър на културата в последния длъжностен кабинет на Гълъб Донев. Въпросният член в закона гласи, че средствата за държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства в системата на Министерството на културата, включват средства за реализиране на действия в региона на театралните изкуства, за осъществяване на креативен планове, а освен за заплати. Освен това за всеки продаден билет националните културни институти в региона на сценичнит изкуства получават и държавна дотация.

 

Според синдикатите в оркестъра финансовото положение на Софийската филхармония е „ доста положително. Те настояват обаче, че шефът Найден Тодоров не е извършил обещанието си за увеличение на заплатите, което даде и при започване на втория си мандат през есента на предходната година.

 

„ Достойното възнаграждение за нас значи това, което виждаме по докладите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% о бюджета на съответната институция. В момента в Софийската филхармония има доста доходи от билети. Ние имаме претенции, които са подадени към Министерството на културата, двете централи КНСБ и КТ „ Подкрепа “, към финансовото министерство и Инспекцията по труда “, съобщи ръководителят на сдружението към КТ „ Подкрепа “ към Софийската  филхармония Нина Кръстева.

 

„ В началото на първия мандат на нашия шеф Найден Тодоров беше стихотворец ангажимент в края на мандата му нашата заплата да бъде нараснала на 2200 лева, а сега ни е 1550 лева “, сподели още Кръстева.

 

 „ Последното нарастване на нашите хонорари беше през август в порядъка на 10%. През годините се показваше в 10%,  което не е тъкмо нарастване, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме растежът на нашите заплати да не изостава дотам от растежа на заплатите на нашите съграждани и сътрудници “, съобщи секретарят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийската филхармония Емил Даков.

 

Проф. Велислав Минеков – също някогашен длъжностен министър на културата, разяснява проблема по този начин: „ Разбрах, че стартира стачка измежду музикантите от Софийската филхармония. Имат право, тъй като там е безспорна бедност. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния спектакъл. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се доближи съвършенството и видят една мизерна заплата, съвсем половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият експортьор на музиканти “.

 

Същевременно обаче би трябвало да се вземе поради и заетостта на музикантите от Софийската филхармония. Те работят общо 14 дни в месеца по 4 часа дневно.

Инфо: Уикенд

Тагове: Софийската филхармония Найден Тодоров Михаил Плетньов проф. Велислав Минеков Гълъб Донев Нина Кръстева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР