Музикалният гигант от соц време "Балкантон" продава незаконно записите от

...
Музикалният гигант от соц време "Балкантон" продава незаконно записите от
Коментари Харесай

Митко Щерев: Балкантон продава незаконно музика - slava.bg

Музикалният колос от соц време "Балкантон " продава нелегално записите от златния си фонд, защото от 25 година не е плащал авторските им права! Това написа в писмо до ДАНС филмовият композитор на столетието Митко Щерев. Копие от своето следствие той даде на „ Телеграф “, а обстоятелствата в него са потресаващи.

До тях той е стигнал, откакто преди три месеца с сътрудниците му от „ Диана Експрес “ решили, че е извънредно време да имат собствен формален канал в YouTube. “През последните 10 година интернет пространството промени кражбата и противозаконното прилагане на музика външно, само че всъщност тя си остана същата. Ситуациите, в които попаднах, засягат директно освен мен и група „ Диана Експрес “, само че и всички мои сътрудници, които работят като продуценти, създатели и реализатори в българската поп и рок музика “, безапелационен е създателят на безконечните мелодии „ Адаптация “, „ Осъдени души “, „ Блус за двама “, „ Майчице свята “, „ Стари мой приятелю “, „ Наследство “ и десетки други.

Тайно

Първата му неприятна изненада е, че във водещите музикални платформи Айтюнс, Спотифай и други, се продават песните от всички албуми на „ Диана Експрес ", издадени от Балкантон в интервала 1974-1984 година, както и албуми на Лили Иванова, Емил Димитров и други български артисти, в които попада като създател. „ Оказа се, че дистрибутор на музиката, продуцирана от Балкантон, е Кирил Здравков посредством компанията си KVZ music. Той жестоко е погазил Закона за авторско право, член 35, раздел първи, както и член 58, който гласи:

“Необходимо е документално единодушие за потребление на музикалното произведение “, безапелационен е композиторът. Заводът за грамофонни плочи е приватизиран през 1990 година от група физически лица – 56%, Венцислав Божинов - 10%, Алипи Найденов - 9% и още няколко индивида с по 5%. През 2009 година акциите се разпределят по този начин: Венцислав Божинов - 33.000, Веселин Василев - 67,000, Ана Павлова - 42,000 и още трима акционери с акции под 10,000. От 2016 година до през днешния ден акционерите в „ Балкантон “ са единствено трима: Веселин Василев с 70,555 акции, Ана Павлова с 42,306 и Иво Стефанов с 4,861 акции. За последните 7 години чистите продажби на музика на „ Балкантон “ варират от 140,000 до 190,000 лева, а от 11 година компанията принадлежи и се ръководи от Василев и Павлова, излиза наяве от информация в комерсиалния указател.

„ И тук поражда въпросът: госпожа Павлова и господин Василев чели ли са ЗАП и по-специално чл.15, който гласи: “Авторът има право да реши дали творбата му да бъде разгласено и да дефинира мястото, времето и метода, по който може да стане това “. Гореспоменатите притежатели на „ Балкантон “, очевидно не са наясно, че продажбата на музикални творби също е тип оповестяване. Имам поради обстоятелството, че има създатели, които не желаят техни песни записани преди 40 години да бъдат продавани и разгласявани въобще. Двамата обаче “уж инцидентно “ не вършат разлика сред продуцентски и издателски права и по тази причина скрито продават в гореспоменатите платформи, както и в магазините си албуми и обособени песни на правилото „ ще продавам до момента в който ме заловен “, като в тази активност взе участие и господин Кирил Здравков “, написа до ДАНС Митко Щерев.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР