Музеят на историята на физическата култура и спорта, който се

...
Музеят на историята на физическата култура и спорта, който се
Коментари Харесай

Музеят на спорта в София ще бъде дигитализиран до края на годината

Музеят на историята на физическата просвета и спорта ", който се намира на Националния стадион " Васил Левски ", ще бъде цифровизиран напълно до края на годината, разгласи министерството на спорта (ММС).

Целта на плана, финансиран от ЮНЕСКО, е " да се способства за опазването и популяризирането на културното завещание в направление " Спорт " посредством потребление на модерните технологии ". В момента се снимат повече от хиляда експоната, които ще бъдат картотекирани и показани текстово в освежен уебсайт.

" Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той демонстрира историята на обичайно мощните за България спортове. Проектът е един огромен късмет да бъдат цифровизирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде опция на доста хора от разнообразни точки на страната и света да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, тъй като в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете към този момент е реалност ", сподели уредникът на музея Катя Иванова.

Ще бъде сниман и къс филм, който ще показва значими обстоятелства от историята на спорта в България. Акцент ще бъде подложен върху спортните достижения на дамите и равенството на половете във връзка с опцията за реализиране на спортни триумфи, оповестяват от ММС.

 Музеят на спорта в София ще бъде цифровизиран до края на годината
© ММС

От министерството възнамеряват провеждането на просветителни семинари, ориентирани към учениците от спортните учебни заведения.

" Фондовете на музея са добити посредством дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки искащ може да посети Музея на спорта всеки работен ден ", добавя Иванова.

Успоредно с работата по дигитализацията ще има е усъвършенствания в залата на музея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР