Музеите и галериите отварят врати на 4-ти януари, но с

...
Музеите и галериите отварят врати на 4-ти януари, но с
Коментари Харесай

Музеите и галериите отварят в понеделник

Музеите и галериите отварят порти на 4-ти януари, само че с стеснен потенциал. Само 30% от допустимия брой фенове на историята и изкуството ще могат да посещават изложбите.

Столична изложба към този момент не счита да възобновява организирането на изложения и културни събития.

„ Без обществена активност удовлетворението липсва. Поединично идваха хора да се радват на картините. И, несъмнено, да се купуват. Изключително значимо е духовното лекарство на изкуството”, счита притежателят на изложба Лаврен Петров.

Галериите частично извършват функционалностите на музеи, тъй като доста хора идват и единствено преглеждат, споделя Лаврен Петров. Пандемията ги лиши от тази им роля.

В понеделник порти отваря и Националният исторически музей. Там към този момент приготвят няколко нови изложения.

„ Калиакра отново даде трета златна година. Там сме попаднали на един извънредно богат некропол. Тази година намерихме една госпожица, за жалост, заровена на 13 години, която беше облечена като булка”, изясни шефът на НИМ доцент Бони Петрунова пред " Нова телевизия ".

Последния месец вместо да развеждат гости, чиновниците в НИМ са изкарали в хранилището на музея.

„ Най-добрият излаз от рецесията, това е да се заемеш с работа. Свършихме доста, на фона на това, което се случваше. През ръцете ни са минали над 30 000 предмета, направихме реставрация на залите”, разяснява още Петрунова в народен ефир.

Едва 14 000 души са посетили НИМ през 2020-а против 80 000 година по-рано, сочат данните. Затварянето се е отразило и на приходите, тъй като издръжката не е напълно от страната.

„ Ние се намираме в една доста хубава, само че и доста остаряла постройка, която не е ремонтирана от времето на Тодор Живков. Понякога се появяват някои механически проблеми. В най-тежко положение е покривът на Националния музей”, уточни шефът на НИМ.

Около 100 000 лева трябват за ремонта и на Слънчевата зала. Едно от истинските стъкла се пукнало, а подът е напълно за промяна. Засега средства за това няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР