Мустафа Карадайъ най-вероятно ще е кандидатът за президент на ДПС,

...
Мустафа Карадайъ най-вероятно ще е кандидатът за президент на ДПС,
Коментари Харесай

ДПС решава: Мустафа Карадайъ кандидат за президент, Делян Пеевски за депутат

Мустафа Карадайъ най-вероятно ще е претендентът за президент на Движение за права и свободи, научиЕпицентър.бг от свои източници

В неделя от 13.00 часа заседава ЦОБ на Движение за права и свободи, което би трябвало да вземе своето отговорно решение.

Както към този момент Епицентър.бг писа, няколко пъти водещи фигури на Държавно стопанско предприятие заявяваха до момента, че Движението ще има собствен претендент за президентските избори и той ще е от турския етнос.

А през днешния ден зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов конкретизира, че точно човек от ЦОБ ще бъде претендентът за президент.

В състава на ЦОБ влизат: Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахедов, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Хасан Азис, Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Емел Етем, Илхан Кючюк, Имрам Мехмедова, Камен Костадинов, Нигяр Джафер, Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Сезгин Мехмед, Филиз Хюсменова, Хамид Хамид, Юнал Лютфи, Янко Янков.

Ако ЦОБ в действителност вземе такова решение, то за първи път етнически турчин ще влезе в борбата за най-високия пост в страната.

Това ще бъде и знак на Движение за права и свободи към останалите политически сили.

Съвсем разумно би било Движението да изпрати в надпреварата против Радев освен водача си, само че и най-яростния критик на сегашния държавен глава и негов безжалостен конкурент.

Каквито и други имена да са били обсъждани, то няма логичност управлението на партията да издига различен човек в най-отговорната борба, в която би трябвало да се отбрани идеята на Движение за права и свободи. Още повече, че Карадайъ обществено към този момент кръстоса шпага с Радев.

Повече от година от парламентарната естрада водачът на Движение за права и свободи показва главните вини и грехове към демокрацията на президента Румен Радев, поради които Движение за права и свободи, първо му изиска оставката, а по-късно изрично съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да не стигне до втори мандат.

Ето в какво КАРАДАЙЪ АТАКУВА РАДЕВ:

- НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА: В последните месеци сме очевидци на безподобно отношение към конституцията и законите на страната – нарушаване на конституцията от най-високо равнище – президент и Народно заседание.

- ЗАЧЕРКНА ЗАКОННОСТТА: Президентът не просто си разреши да назначи за министър лице, което не дава отговор на условията на конституцията. Той безпардонно зачерта законността. Няма подобен казус в най-новата ни история.

- СЪЗНАТЕЛНО ПРОКАРВА ИДЕЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА: Намери се президент, който счита, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се слага над конституцията, или се е самозабравил, или умишлено прокарва концепцията за президентска република, без да има разбиране какви провали нанася на демокрацията, на държавността и доколко слага под риск бъдещето.

- РУШИ ДЪРЖАВНОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА: На този президент желаеме да му кажем - с дейностите си той разрушава държавността и демокрацията, заплашва мира и стабилността в страната и района.

- НЕ ОСМИСЛИ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИОНАЛНОСТ: За 5 години този президент не съумя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си пълномощия.

- НЕ РАЗБРА СИЛАТА НА ПРЕКИЯ ИЗБОР: За 5 години не съумя да разбере силата на директния избор и на поддръжката на гласоподавателите

- Движение за права и свободи НЯМА ДА ПОЗВОЛИ РАДЕВ ДА РУШИ СЪЗДАДЕНОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ: Движение за права и свободи няма да разреши някой инцидентно попаднал в политиката да разрушава това, което е основано през всичките тези години.

НАЙ-ОСТРИЯТ СБЛЪСЪК МЕЖДУ РАДЕВ И КАРАДАЙЪ бе по време срещата сред президента и представителите на Движение за права и свободи в границите на консултациите преди връчването на втория мандат за сформиране на държавно управление.

Тогава водачът на Движение за права и свободи повдигна въпроса с двойното поданство на тогавашния стопански министър Кирил Петков. "Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база неговите изказвания в общественото пространство, че е подал заявление за отвод от канадското си поданство ", сподели Карадайъ.

На което Радев отговори остро: "Не е доста удачно тъкмо вие да повдигате тази тематика. Да си жител на Република България не значи единствено да има паспорт, значи да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, незабавно се срещнах с господин Петков и го запитах - коя е Вашата Родина-майка? България или Канада? И получих безусловно еднопосочен отговор - България. А Вие, господин Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка ", изстреля президентът Радев.

Отговорът на Карадайъ бе в същия изострен звук: "Да, господин президент, моята татковина е България и за всички 51 години, които ги имам са безусловно и изрично доказателство за това. Но с изключение на татковина, в случай че погледнем и пра-пра родината ми... "

Радев обаче не спря с офанзивата. "Аз чух друго ваше изказване пред непознати управляващи преди няколко месеца. Затова се надявам да сте откровен в тези думи ", отговори той, смесвайки тематиката с неточния превод на думите на Карадайъ пред ръководителя на турския парламент, който му спеделил, е новите корени са от Македония, от където счита, че е неговата родина-майка..

"Не мога да заставам безразличен, когато българския президент пита коя е родината-майка на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Същият въпрос може да зададем и на бесарабските българи, на молдовските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има татковина и страна по генезис. И да питаме тъкмо тази част от обществото, която е потвърдила, че носи България в сърцето си, чиито права бяха поругани, която можеше да напусне България, само че не го направи ", отбрани водача на партията си Йордан Цонев.

По-късно тази остра имитация на президента Радев бе призната като засегнатост от българските турци, които постоянно са подчертавали, че България и тяхната татковина и са били извънредно лоялни към страната.

И това се трансформира в ТЕЖКА РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ МЕЖДУ РАДЕВ И Движение за права и свободи.

Кой е Мустафа Карадайъ?

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 година в село Борино, Смолянски окръг. Завършва висше икономическо обучение в УНСС, учил е и математика в Софийския университет.

Учредител на Академичното сдружение на Движение за права и свободи в град София и член на Движение за права и свободи от май 1991 година Учредител на младежката организация на Движение за права и свободи и неин ръководител през първите два мандата (1998 – 2003).

От 1996 година до 2002 година е чиновник в централата на Движение за права и свободи.

От 1996 до 2001 година е учител по „ Информатика “ в Нов български университет.

От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен шеф на Агенцията за следприватизационен надзор.

Секретар на Централната изборна комисия за ИПВР – 2001 година, МИ – '03 година, ИПВР – '06 година, ИЧЕП – '07 година, МИ – '07 година, ИЧЕП – '09 година, ИНП – '09 година и член за ИНП – '05 година

От 2010 година е учредителен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движение за права и свободи.
От 2013 година е депутат от Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ е женен, с две деца.

От 24 декември 2015 година е един от тримата краткотрайни съпредседатели на Движение за права и свободи до IX национална конференция на партията, откакто е изключен Лютви Местан.

На 24 април 2016 година е определен за ръководител на Движение за права и свободи от IX национална конференция на партията.

На 12 декември 2020 година е избран отново за ръководител на Движение за права и свободи от X национална конференция на партията.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР