Мумия, датирана между 800 и 1200 години, е открита от

...
Мумия, датирана между 800 и 1200 години, е открита от
Коментари Харесай

Мумия, овързана с въжета, откриха в Перу

Мумия, датирана сред 800 и 1200 години, е открита от археолози в Перу. Изследователи от Националния университет на Сан Маркос са разкрили непокътнатото тяло подземен в средата на градския площад на археологическия обект Кахамаркиля, на към 25 километра от столицата Лима, оповестява CNN.

Тялото на мумията е в ембрионална поза и е вързано с въжета, а ръцете покриват лицето ѝ. Това съгласно откривателите е траурен бит в Южно Перу. Според първичната оценка на възрастта на мумията тя датира от предиспанските времена и даже предхожда цивилизацията на инките, основала най-известния комплекс в Перу Мачу Пикчу през XV век.

„ Откритието хвърля нова светлина върху взаимоотношенията и взаимоотношенията в предиспанските времена “, споделя Питър ван Дален Луна, един от управлявалите на разкопките. Според него мумията най-вероятно е на млад мъж на възраст сред 25 и 30 години, който е пристигнал от планините в Кахамаркила – някогашен многолюден търговски център в предколумбовата ера.

Работата по разкопките е почнала в средата на октомври с екип от 40 души, управителен от Ван Дален Луна и сътрудника му Йомира Хуаман Сантилян, и откритието било изненада, защото не очаквали да открият мумия. Освен самата мумия в гробницата е открит и траурен инвентар, в това число каменни оръдия на труда, глинени съдове и останки от храна.

„ След като тялото бъде сложено в гробницата, има непрекъснати събития и действия – споделя Ван Дален Луна. – Това ще рече, че неговите потомци не престават да се връщат в продължение на доста години и да оставят там храна и приношения, в това число мекотели. “

Обстоятелствата към откритието предиздвикали откривателите да заключат, че това не е бил елементарен жител, а евентуално значим човек в тогавашното общество.

„ Фактът на намирането на мумия с тези характерности в средата на площада демонстрира, че това е човек с висок статус “, споделя Ван Дален Луна.

Сега екипът ще извърши спомагателен разбор, в това число въглеродно датиране, което ще разреши да се уточнят интервалът от време, през който лицето е живяло, и повече детайлности за неговата идентичност.

Няколко мумии са открити преди този момент в Перу и прилежащо Чили, като доста от тях са на възраст над 1000 години.



Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР