Мумиите от Таримската котловина или мумиите на Синцзян са изключително

...
Мумиите от Таримската котловина или мумиите на Синцзян са изключително
Коментари Харесай

Таримските мумии от Синцзян

Мумиите от Таримската долина или мумиите на Синцзян са извънредно загадъчни и обгърнати в тайнственост. Открити са в подножието на планината Тян Шай в Китай. Голямата мистерия към е, че някои от тях датират отпреди 4000 години, а тогава в тази област не е имало европейци. Въпреки това се оказва, че е имало, тъй като някои от телата на мумиите са точно от бялата раса. Освен това техниките за заравяне са сходни на практиките в някои европейски страни. Възстановки демонстрират, че някои от хората имат сини очи и руса коса, а височината им съответствува с тази на европейската раса. Те не са били владетели и не са погребвани в пирамиди или други сходни уреди.

Първата мистериозна мумия е открита през 1978 година. До наши дни са разкрити над 100. Друг забавен факт е, че мумиите са извънредно непокътнати. Интересно е, тъй като се счита, че хората намиращи се там не са практикували мумифицирането. Местата, където са открити телата са в пустинята Такламакан. Горещият въздух и почвата спомагат на тялото да се разгражда доста по-бавно и за това приказва и фактът, че някои от телата са извънредно непокътнати, съперничещи даже на египетските мумии.

Другото, което е забавно е облеклото на тези хора. Една от мумиите носи алена тога със златна бродерия и златна маска. Има открити и други мумии, които са с европейско облекло.

Изследователите съумяват да дешифрират редица обстоятелства за тези хора. Това значително се дължи на работата на доктор Виктор Маир, индивидът който открива и осведоми обществеността за тези мумии. Става известно, че те са яздели коне, употребявали са колесници и са имали медицински знания. Една от мумиите има хирургична рана на шията, която е била зашивана. Защо са заровени в пустинята е доста загадъчен въпрос. Има догадки, че това са били групи, които просто са прекосявали оттова. Това би обяснило европейския им генезис.

Много учени са уверени, че мумиите в този регион съставляват първата бяла раса, обитаема там. Ако това в действителност е по този начин, то това значи, че западния човек е участвал в тази област доста по-рано, в сравнение с се вярваше до момента.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР