Мтел доста отдавна се насочи към предоставянето на облачно базирани

...
Мтел доста отдавна се насочи към предоставянето на облачно базирани
Коментари Харесай

Новата облачна платформа на Мтел предлага цифрова трансформация на бизнеса


Мтел много от дълго време се насочи към даването на облачно основани услуги за бизнес клиенти, ориентирани към дребния и междинен бизнес. През 2015 година операторът бе измежду първите сътрудници на Microsoft, който предложи на корпоративните си клиенти услугата Office365 да се заплаща с месечен абонамент като част от фактурата за телекомуникационни услуги. От средата на този ноември всички облачни услуги към този момент се дават през платформата за цифрови услуги на Мтел.

Как наподобява тази цифрова платформа и по какъв начин адресира модерните процеси по цифрова промяна на бизнес организациите?

„ Платформата за цифрови услуги на Мтел събира на едно място доста на брой деликатно подбрани артикули и услуги на потвърдени снабдители и разработчици на програмен продукт “, изясни Марина Николова, старши продуктов управител от екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел.

 Марина Николова, старши продуктов управител от екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел

Марина Николова, старши продуктов управител от екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел.

„ Едно от най-големите улеснения на портала е, че целият развой от закупуването до ръководството на определена облачна услуга е изцяло автоматизиран “ добави тя. – Всичко става на момента – избор на мечтана услуга, прибавяне на спомагателна услуга, смяна в параметри, закупуване и ръководство. Не е нужно да се подписват документи на хартия, нито да се чака в допълнение за активация на посочената услуга. “

„ Помислили сме и за разновидността, при който клиентите желаят Мтел да задейства определена услуга от тяхно име. Освен онлайн, всяка услуга от платформата може да бъде закупена и по досегашния метод, като се съобщи на обслужващия акаунт управител в Мтел. В този случай услугата се заплаща с месечната сметка за телекомуникационни услуги, т.е. с фактурата за останалите услуги, за които клиентът се е абонирал “, добавя Людмила Атанасова, продуктов управител в екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел.

 Людмила Атанасова, продуктов управител в екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел

Людмила Атанасова, продуктов управител в екипа за закрепени бизнес услуги в Мтел

Повечето облачни услуги се оферират с месечен абонамент, само че има и вид за предплащането им за година, като клиентът самичък избира метода на заплащане по време на поръчката на определената услуга. Възможните способи на заплащане са с кредитна или дебитна карта, или посредством месечната фактура от Мтел. Първоначално определеният способ на заплащане може да бъде променян когато и да е непосредствено в контролния панел за ръководство на закупените услуги, до който клиентът получава достъп по време на регистрация в портала. “, разяснява Марина Николова.

Към какви клиенти е ориентирана платформата и какви видове облачни услуги предлага?

На платформата за цифрови услуги имаме над 20 облачни услуги, които сме разделили в три съществени категории, с цел да се ориентират по-лесно клиентите:

Бизнес приложения. В тази категория се включват познатият Office 365 и всички останали онлайн услуги на Microsoft като Exchange, SharePoint, Project, Visio и Skype for Business. Тук може да откриете и най-новото комбинирано предложение за работливост на Microsoft – Microsoft 365, сплотяващо Office 365, Windows 10 и Enterprise Mobility & Security. В тази категория се включват и услугите на ZOHO, които Мтел предлага извънредно на българския пазар. „ Услугите на Zoho са доста известни в Съединени американски щати и ние имаме вяра, че ще се възприемат доста добре и от нашите бизнес клиенти “, изяснява Марина Николова. Предлагат се услугите за бизнес работливост – Zoho Mail и Zoho Docs, също и облачните Zoho CRM и Zoho Contact Manager, програмен продукт за ръководство на човешки запаси и наемане на нови чиновници - Zoho People и Zoho Recruit, има и редица финансови модули, в това число за фактуриране – Zoho Books и Zoho Invoice.

Услуги за онлайн наличие. Предложението Web Presence дава опция на клиентите да основат личен съвременен и усъвършенстван за търсачките уебсайт с няколко клика, с помощта на функционалността „ Drag&Drop”. По същия елементарен метод те могат да основат и личен електронен магазин, както и да изпращат таргетирани имейли на своите клиенти и сътрудници. bspotted е друга облачна услуга в този раздел, която предлага изцяло решение за оптимизация на онлайн наличието на всяка компания. Тя дава действителна престава по какъв начин бизнесът се нарежда в цифровото пространство и оказва помощ при построяването на маркетингово наличие в обществените медии. „ Чрез bspotted компания с многочислени офиси в цялата страна може да ревизира дали данните за всички офиси /адрес, контакти, спомагателна информация/ е налична в цифровото пространство и дали дава отговор на действителността “, изяснява Атанасова.

В тази група от услуги попадат и услуги от вид „ Инфраструктура като услуга “ - виртуални сървъри в два разновидността - VPS и Pay Go. VPS е типичен виртуален сървър с предефинирани сървърни конфигурации и параметри. При Pay Go клиентът самичък основава виртуална машина по размер благодарение на „ плъзгачи “, с които избира ресурсите на сървъра. Инфраструктурата, върху която е осъществена услугата Pay Go, е скалируема и прави автоматизирано адаптиране на ресурсите (Auto-scaling), както и отчитането им на всеки час. Това значи, че в случай че в даден миг не ползвате виртуалния сървър, ще заплатите единствено за предпазване на данните, само че не и за останалите сървърни запаси като vCPU и RAM. Този вид е доста желан, когато натоварването и използването на ресурсите на сървъра е изменчиво, изяснява Николова. Инфраструктурата се намира на територията на Европейския съюз, в професионален и сертифициран център за данни на А1 Group във Виена.

Услуги за сигурност , показани от австрийската компания Ikarus Security и от Microsoft посредством продуктите за сигурност Enterprise Mobility & Security. Услугите на Ikarus Security също се оферират извънредно на българския пазар единствено от Мтел. Ikarus Security обезпечава антивирус и антиспам отбрана на електронната поща, а също и опция за налагане на разнообразни правила за браузване на чиновниците на дадена компания в Интернет. Услугата Ikarus Wi-Fi Security обезпечава отбрана на Wi-Fi мрежата с опция за брандиране на начална страница и прибавяне на разнообразни рекламни известия и забрани. Сканиращият център, който прави инспекциите за зловредно наличие, е във Виена. Облачно се дава и продуктът за ръководство на мобилни устройства Ikarus Mobile Management, посредством който могат да се постановат прецизни политики за сигурност на мобилните устройства и да се ръководи достъпът до мобилни приложения.

Голямо улеснение е това, че клиентите могат да купят и да употребяват облачните услуги от едно място, изяснява Марина Николова. Чрез един общ надзорен панел и в една фактура е събрана цялата информация за потреблението на всичките услуги. „ По този метод клиентът знае по кое време изтичат лицензите за офис пакетите и за всички останали закупени услуги от портала, не е нужно да се помни или да се архивират другите документи и лицензионни съглашения, в които да се ревизира това. Влизането в портала става с потребителско име и ключова дума, само че компанията може да сътвори разнообразни функции, да вземем за пример за счетоводството, за ИТ отдела, за отдел „ Човешки запаси “ и други По този метод всеки чиновник, който е оторизиран от управлението на компанията, може да купува независимо услуги и да ги ръководи “, добавя тя. Друго преимущество е, че на процедура компанията има договорни връзки с Мтел – българско юридическо лице, а не с Microsoft Ирландия, Ikarus Австрия или различен интернационален снабдител, което от финансова, данъчна и счетоводна позиция е облекчение за клиента.

Мтел дава отговор и за поддръжката на облачните услуги, която е 24 часа, 7 дни в седмицата и е напълно на български език.

Какво е общото сред Мтел и A1 Digital?

„ Всички облачни услуги, които са забележими на портала, се оферират от името на Мтел, под марката А1 Digital, който избрахме, с цел да бъдем разпознаваеми и да имаме идентична визия и потребителско прекарване във всички страни, в които тези услуги ще се оферират. “

Освен в България, платформата за цифрови услуги работи още на 3 пазара - в Австрия, Хърватска и Германия. „ Амбицията ни е да станем районен снабдител, а посредством марката A1 Digital имаме вяра, че ще бъдем разпознавани по-добре “, добавя Марина Николова.

Разговора води Владимир Владков
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР