MSCI World Energy Sector Index, който отразява представянето на енергийния

...
MSCI World Energy Sector Index, който отразява представянето на енергийния
Коментари Харесай

Големите петролни компании се адаптират към цената от 50 долара

MSCI World Energy Sector Index, който отразява представянето на енергийния отрасъл е понижен с към 9% от началото на годината, а 90-те компании, които го сформират са изгубили сумарно 218 милиарда $ от пазарната си капитализация.

Още по тематиката
Петролната промишленост е застрашена от все по-бързото нахлуване на електрическите коли

Това е първата огромна стъпка на Shell на пазара на различни горива

Инвестициите на испанската енергийна компания в Русия не са наранени от глобите

Ръководствата на петролните компании все по-умело се адпатират към работата при цена на суровия нефт от 50 $ на барел. Очаква се в резултатите си за второто тримесечие на 2017 година водачите в сектора да отчетат все по-големи облаги макар ниските цени на петрола, оповестява Bloomberg.

Прогнозите се усъвършенстват

Британско-холандската Royal Dutch Shell утрои облагата си за второто тримесечие - до 3.6 милиарда $, като предвижданията на анализаторите бяха за 3.1 милиарда Все отново финансовият резултат понижава спрямо първото тримесечие, когато беше 3.8 милиарда От своя страна френската Total означи трето следващо второ тримесечие на растеж на облагата - в този момент чистият резултат нараства с 14%, до 2.5 милиарда евро. Подобни високи упования има и за облагата на Exxon Mobil, а анализаторите плануват Chevron да се завърне към облагата.

Застоят в цената на петрола при 50 $ за барел принуждава доста от най-големите компании да търсят различни способи за поддържане и увеличение на облагите си. Въпреки че съкращаването на разноските наподобява нато най-простия от тях, производителките на нефт натъртват точно върху него, което най-малко за момента дава положителни резултати. Инвеститорите занапред би трябвало да оценят успеваемостта на този бизнес модел, което ще се отрази върху цената на акциите на петролните компании.

Препоръките

" Трябва да останем доста дисциплинирани в разноските си и да не допускаме, че цената на петрола ще тръгне нагоре ", споделя Боб Дъдли, основен изпълнителен шеф на BP. Според Дъдли петролните компании би трябвало да одобряват цената на петрола от 100 $ за барел отпреди 3 години по-скоро като отклоняване от естественото. Петролните компании би трябвало да се научат да осъществят облаги при 50 $, " както са го правили при 40 и при 25 $ за барел ". Мнозина споделят вижданията на Дъдли, че реализирането на солидни облаги при цена на петрола от към 50 $ за барел е освен постижимо, само че и към този момент е реалност. Печалбите за второто тримесечие на седемте най-големи петролни компании в Европа са нарастнали сумарно с 42% по отношение на същия интервал на предходната година, изяснява Осуалд Клинт, анализатор в Bernstein, базирайки се на отчет на компанията от 19 юли. Според Клинт през идващите няколко тримесечия цената на петрола ще продължи да плава към 50 $ за барел, което ще генерира задоволително облаги, посредством които фирмите да преустановят изплащането на дивиденти под формата на акции. От своя страна това би осигурило повече благоприятни условия за назад изкупуване на акции в бъдеще.

В границите на естественото

Съкращаването на разноските не значи безусловно ограничение на вложенията, написа Bloomberg. Повечето петролни компании възобновяват или не престават създаването на плановете си и търсят благоприятни условия за започването на нови. BP възобновява сондажите си в Северно море, а Eni в Африка. От Международната енергийна организация (МЕА) даже чакат петролните производители леко да усилят разноските си за изследване на петролни и газови залежи през 2017 година, откакто те означиха спад от 44% за интервала от 2014 до 2016 година

Въпреки че вложенията се чака да набъбнат, въпреки и последователно, огромна част от съкращенията в разноските могат да се задържат за непрекъснато, оповестяват анализаторите от Bloomberg Intelligence, анализаторско поделение на осведомителната организация. Съкращаването на разноските не се реализира само посредством понижаване на средствата за изследване на залежи и софтуерни нововъведения, а включва и преосмислянето на съществуващите планове на фирмите, както и на мениджърския им метод, оповестяват от организацията.

Инвеститорите обаче към момента подхождат внимателно към сектора, откакто петролът се задържа на цена, покрай половината на тази отпреди към 3 години макар напъните на ОПЕК да подтиква цената посредством понижаване на производството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР