МРРБ работи от месеци, за да се подобри ситуацията във

...
МРРБ работи от месеци, за да се подобри ситуацията във
Коментари Харесай

Министър Комитова: Предприехме редица мерки, за да подобрим ситуацията във ВиК сектора

МРРБ работи от месеци, с цел да се усъвършенства обстановката във ВиК бранша, като предприехме редица ограничения за това, измежду които правене на нов закон за ВиК.

Това изясни министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова в изявление за предаването „ Денят он еър “ на телевизия България он еър.

В допълнение, поради високата цена на тока, която ВиК сдруженията би трябвало да заплащат, ВиК холдингът записва настрана комерсиално сдружение, което да доставя електрическа енергия на водните сдружения, стана ясно от думите на министъра.

„ Защото на процедура се оказва, че крайната цена на водата се контролира от КЕВР, а в това време цената на тока се увеличи неконтролирано и ВиК сдруженията започнаха да регистрират загуби “, изясни още районният министър.

На процедура новата цена на тока би трябвало да се отрази на новата цена на водата, стана ясно още от думите на Комитова. Тя акцентира, че във връзка със обществената търпимост, в новия закон за ВиК са заложени 3 куб/м вода на търпима цена, която да се обезпечи за всички жители, с цел да се подсигурява вътрешното ползване.

„ Защото, в случай че не проявим мъдрост, предвидливост и дълготрайно виждане по този въпрос, стратегическо мислене, един ден ще се събудим и водата ще е изчезнала от тази земя. Да не стане по този начин, че жителите на България, които имат вода, един ден да не могат да си заплащат водата “, разяснява още министърът. 

Тя разкри, че е заварила ВиК бранша с доста проблеми - основана комплицирана управническа конструкция на водните сдружения, която е обвързана с ВиК холдинг, с асоциации, контрольори, регионални шефове... В допълнение част от областите даже към момента не са консолидирани към ВиК асоциациите, което значи, че ВиК сдруженията в тези области няма да получат европейско финансиране през идващия програмен интервал.

„ През цялото време се срещах с тези неасоциирани области и споделях, че задачата е да се асоциират, с цел да получат европейско финансиране, с цел да подобрят ВиК мрежата си “, изясни министърът на районното развиване и благоустройството.

В изявлението пред водещата Ганиела Ангелова проектант Комитова осведоми, че по случая с предплатено отпусканите средства за строителството на автомагистрала „ Хемус “ се правят инспекции от съответните институции и още веднъж акцентира, че на практика за построяването на аутобана единствено 10-15 компании са получили поръчки по т.нар процедура „ инхаус “ общо към 1 млрд.лв. Магистралата се строи в правите 1,2 и 3, беше безапелационна Комитова, като са ускорени отчуждителните процедури по лотове 4,5 и 6, а за 7, 8 и 9 занапред следва установяване на трасе и нови проучвателни действия.

„ Опитваме се да пожелаваме повече и по-качествен надзор и от надзорните компании “, сподели районният министър, като добави, че тези компании са със специфични лицензи и когато не си правят работата, ДНСК може да лишава тези лицензи.

По мотив осъществените от Министерство на регионалното развитие и ДНСК инспекции на ремонтирани сектори от републиканската пътна мрежа министърът още един път акцентира, че са разкрили поправки, дефинирани като настоящи, а действително е било осъществявано ново строителство.

„ Така при настоящ ремонт плащаме 2,6 пъти повече, в сравнение с, в случай че създадем нов път, тъй като ремонтът е по-скъп от новото строителство и също така няма гаранции “, изясни Комитова.

Архитект Комитова пожела на идващите ръководещи да работят транспарантно и в интерес на жителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР