Мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите

...
Мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите
Коментари Харесай

Франс прес: В корумпирана България журналистиката е бягане с препятствия

Мрежите от политически и стопански ползи са трансформирали за репортерите [в България] публицистиката в тичане с трудности. Влиятелният медиен хайлайф се господства от олигарха Делян Пеевски - 37-годишен магнат от тютюневия и строителния бизнес, управляващ медийна империя с размер, който е мъчно да се разбере заради прикритата благосъстоятелност. Според "Репортери без граници " той управлява съвсем 80% от разпространяването на печатни издания в страната.
Това споделя Агенция "Франс прес " в репортаж за положението на медиите в България броени часове преди страната да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз.

В текста се напомня, че през 2006 година страната е била дружно с Франция на 35-о място в годишната ранглиста за независимост на медиите на "Репортери без граници ", а през днешния ден е на 109-о от 135 страни - най-лошата позиция за страна от Европейски Съюз.

Властите желаят "Брюксел да има вяра, че има прогрес " в битката им с корупцията и по тази причина се пробват да заглушат проверяващата публицистика, споделя пред Агенция Франс Прес Светослав Терзиев от в. "Сега ". Това е парадоксална връзка сред желанието на България да усъвършенства облика си на най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз и продължаващото утежняване на медийната независимост, добавя организацията.

"Прилича на матрьошка - отваряш една и в нея има още една... Официално има притежател на медията, само че всеки знае, че той не е действителният, а зад него е затулен някой различен ", споделя и Кристиан Шпар, началник на районната медийна стратегия на немската консервативна фондация "Конрад Аденауер ".

Агенция Франс Прес отделя главно внимание на историята за перипетиите, през които минава опитът за язвителен седмичник "Прас-прес ". Пеевски е обичана цел на карикатуристите в него и това не е реалност в тяхна изгода, разяснява организацията. "А ние не отиваме толкоз надалеч, колкото сътрудниците ни във Англия или Франция, които са доста по-брутални ", споделя Христо Комарницки.

"Нямахме концепция за всичките проблеми, с които се сблъскахме ", разяснява той тоталната дистрибуторска обсада на първия брой на "Прас-прес " през март. "Но нямаме опция, нямаме избор... Медийната обстановка става от неприятна по-лоша. "

Репортажът споделя още по какъв начин всичките карикатури на сътрудника му Чавдар Николов са били изтрити от интернет уеб страниците на медийната група, за която работеше, откакто нарисува премиера Бойко Борисов като лидер на отряд за лов на бежанци. После се споделя за заканите в ефир среку телевизионни водещи, отправени от народен представител. Атанас Чобанов от "Биволъ " твърди, че той и сътрудниците му постоянно са заплашвани с "послания в стила на сицилианската мафия ".

Цитирана е и оценка на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация International Research and Exchanges board (IREX), съгласно която водещи национални медии в България се подлагат на "видим политически напън " и пораства въздействието на медии-бухалки - "таблоидни вестници, онлайн уеб сайтове и телевизионни канали, употребявани от локални олигарси за напън, съсипване на репутации на политически и бизнес съперници и манипулиране на публичното мнение ".

Накрая Чобанов обръща внимание на обстоятелството, че държавното управление употребява фондове на Европейски Съюз, другояче предопределени за медийния бранш, само че като лост за това да кара медиите да са благосклонни към ръководещите. Ефектът от това е, че единствено 10% от българите, интервюирани наскоро в социологическо допитване, имат вяра в независимостта на медиите в страната, приключва Агенция Франс Прес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР