Мразовитите вълнения от първите дни на подледния риболов са достъпни

...
Мразовитите вълнения от първите дни на подледния риболов са достъпни
Коментари Харесай

Смелите тръгнаха за риба по леда, но засега само в Родопите

Мразовитите безредици от първите дни на подледния лов на риба са налични за най-запалените по най-високо разположените родопски язовири. Според всепризнатия занаятчия на тази дисциплинираност Станил Йотов през отминалите почивни дни десетина смелчаци са ревизирали дебелината на леда и риболовната си слука на язовир " Широка поляна “ – в онази част, която е известна измежду познавачите като Блатото – с най-дебел лед. Вероятно към този момент е вероятен подледния лов на риба и на язовирите " Тошков чарк “ и " Малкият беглик “, само че упования за риболовни титли са преждевременни – лови се най-вече малък до междинен костур. Големите очаквания са свързани с предстоящото заледяване на язовир " Батак “ – по общо мнение там точно се крият рекордни костури и щуки. Но последни ледени страсти в този водоем имаше през 2019 година – от този момент той не е замръзвал, съобщи " Телеграф ".

Улов

Сайтът на НЛРС СЛРБ също оповестява за добър улов на костури на " Широка поляна “. От всяка от разпробитите десетина дупки са се хващали риби, някъде повече, другаде по-малко, само че ги е имало съвсем навсякъде. Не са огромни, всеобщите са от дребни до междинни, рядко удря по някой по-едър костур. Такъмите са деликатни и капризни – най-често въдица вид " балалайка “ с композиция от мормишка и пинки за примамка са били печеливши на старта на сезона. Хирономусите са най-силната зимна примамка, само че към този момент към момента са дефицитни и не се намират по риболовните магазини. Налага се набиране по сложния метод – посредством копане в крайбрежната кал на някой водоем. В минали години на леда на бент. " Широка поляна “ излизаха и бабушки, само че тази зима още ги няма.

От лодка

В равнинната част на страната няма заледени водоеми и това дава опция да се продължи риболовът от лодка – за хищници. Ловят се бели риби и костури, само че пасажите са групирани на избрани дълбоки места и намирането им не е по никакъв начин лесна работа. Сонарът на борда на лодката е доста значим асистент. Все отново се чува за хващани бели риби на язовирите " Искър “, " Пясъчник “, " Копринка “, " Тича “.

Големите ни реки и на север, и на юг от Балкана към този момент са в типично зимен режим на лов на риба след новата снежна вълна, обхванала през уикенда огромна част от страната. Времето след това се кротна, само че утринните температури са ниски, на доста места с негативни стойности. По Янтра ловят скобари и морунаши, случват се и бонуси с едри бели мрени. По междинното течение на Тунджа към момента залагат на хищници (костури и по-рядко щуки), а след Ямбол се хващат нормалните речни риби. Морунашите са най-многобройни, само че има и скобари, и кефали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР