Мравките от вида Dorylus, живеещи в Африка и Азия, имат

...
Мравките от вида Dorylus, живеещи в Африка и Азия, имат
Коментари Харесай

Как мравките се използват като хирургически шев (видео)

 Как мравките се употребяват като хирургически тегел (видео)

Мравките от типа Dorylus, живеещи в Африка и Азия, имат една специфичност – мощни мандибули (челюсти), които наподобяват на куки. Коренното население от дълго време е измислило по какъв начин да ги употребява в медицината:

Dorylus е тип номадска мравка, която е постоянно срещана в централна и източна Африка, както и в Азия. Колониите на тези мравки са големи – броят на колониите може да доближи 20 милиона индивида. Но това не е единственият изумителен факт за тези членестоноги.

Мравките Dorylus имат мощни мандибули, които наподобяват на куки. Заради това локалното население почнало да употребява мравките като „ конци “ за укрепване на рани.

Първо, мравката се слага непосредствено върху раната, тъй че да я захапе и мандибулите да „ уловят “ краищата на раната. Уви, мравката-лечител жертва живота си в процеса. Веднага откакто челюстите на мравката се вкопаят в кожата и затегнат ръбовете на раната, тялото на мравката се отстранява, оставяйки единствено самите мандибули и главата.

Това води до натурален тегел и раната зараства по-бързо. Такива мравки към момента постоянно се употребяват в дребни села, ситуирани в Конго и в цяла Африка, където няма достъп до нужните материали.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР