Мръсният въздух в столицата на Индия - Ню Делхи, достигна

...
Мръсният въздух в столицата на Индия - Ню Делхи, достигна
Коментари Харесай

Отровен смог погълна Делхи

Мръсният въздух в столицата на Индия - Ню Делхи, доближи " рискови " равнища през днешния ден , оповестява " Франс прес ".

Причината е паленето на стърнища на хиляди места в Северна Индия, съчетано с излъчванията от индустрията и пътния превоз.

По данни на швейцарското сдружение за наблюдаване на качеството на въздуха IQAir равнищата на най-опасните частици - PM2.5, които са толкоз дребни, че могат да влязат в кръвния поток - са достигнали 588 на куб. м рано тази заран.

Това е съвсем 40 пъти над оптимално допустимите дневни количества според Световната здравна организация (СЗО).
 Мръсният въздух съкратява живота в Индия с над 9 години
Мръсният въздух съкратява живота в Индия с над 9 години

Засегнати са близо 40% от популацията на страната

IQAir оцени общите равнища на замърсяване като " рискови ".

Всяка зима, когато въздухът е по-студен, в 20-милионния град се появява гибелен смог, породен от палене на стърнища и други селскостопански боклуци, промишлени и транспортни излъчвания.

През 2020 година изследване на сп. " Лансет " регистрира, че през 2019 година мръсният въздух е довел до гибелта на 1,67 милиона души в Индия , измежду които към 17 500 - в столицата.

Властите в Ню Делхи постоянно афишират разнообразни проекти за понижаване на замърсяването, да вземем за пример посредством прекъсване на строителните работи, само че с дребен резултат.

Изгарянето на оризовите полета след прибиране на реколтата в Пенджаб и други щати продължава всяка година макар усилиятана управляващите да убедят фермерите да употребяват други способи.
 Въздухът на закрито в Делхи е по-мръсен, в сравнение с навън
Въздухът на закрито в Делхи е по-мръсен, в сравнение с навън

И богати, и небогати са еднообразно наранени от проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР