Мръсният въздух убива над 400 000 души в Европа само

...
Мръсният въздух убива над 400 000 души в Европа само
Коментари Харесай

Въздухът в Европа: Български градове са на червено


Мръсният въздух убива над 400 000 души в Европа единствено за година. Фините прахови частици и стойностите на озона са проблем и за редица български градове, чиито данни ги класират в " алената зона ".

Две години поред Европейската организация за околна среда събира информация за качеството на въздуха в огромните европейски градове. Резултатите от България не са измежду най-хубавите. Пет огромни града са в " алената зона ".

Общо 323 града с над 50 000 поданици са подали своите данни - от Трондхайм в Норвегия до Фуншал на португалския остров Мадейра. От България информация е подадена за Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.
Редакцията предлага
Резултатите демонстрират, че от една страна въздухът в Европа като цяло се усъвършенства, от друга - към момента има градове, главно в индустриални региони, които страдат от съществено замърсяване на въздуха посредством фини прахови частици и озон.

Въздухът в съвсем всички български градове е неприятен

Градовете с най-чист въздух в Европа са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал. Най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски Брод в Хърватия.

Всички български градове също попадат в алената зона. Велико Търново е на 313-то място по качество на въздуха (от общо 323 града), Стара Загора - на 308-мо, Русе - на 299-то, Пловдив – на 292-ро и Варна - на 259-то. Качеството на въздуха и в петте града е категоризирано като “лошо ”. Информация за и Перник не е подадена. По данни на Евростат обаче, България е страната с най-мръсен въздух в Европейски Съюз.

В началото на месеца Министерство на околната среда и водите удостовери заключението на Европейската статистическа работа. В края на предходната година пък Европейският алианс за публично здраве разгласи София и Стара Загора са градовете с най-мръсен въздух в Европейски Съюз.

И в редица немски градове въздухът е неприятен

В 127 от всичките 323 града, които вземат участие в класациите, въздухът е категоризиран като “добър ”. То значи, че количеството прахови частици в тях е под 10 микрограма на един кубически метър въздух.

Германските градове се класират към средноевропейските стойности, макар че множеството от тях са над 10-те микрограма на кубически метър, избрани от Световната здравна организация. Най-чистият въздух е регистриран в Гьотинген (29-то място в Европа), Фрайбург (45) и Дармщат (46). От друга страна качеството на въздуха е неприятно в Берлин (219), Нюрнберг (180) и Дортмунд (164).

Производството на сила, селското стопанство, превозът и индустрията са най-големите замърсители на въздуха. Ето за какво районите с тежка индустрия са изключително наранени от високи равнища на фини прахови частици и смог.

Мръсният въздух убива над 400 000 европейци за година

Мръсният въздух остава най-голямата опасност за здравето на европейците. Научни проучвания демонстрират, че 17% от всички случаи на рак на белия дроб, 12% от инфарктите и 11 на 100 от инсултите са повлияни от равнището на фини прахови частици.

“Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило доста през последните години, замърсяването на въздуха остава устойчиво високо в доста градове в Европа ”, предизвестява шефът на Европейската организация за околната среда Ханс Брюнинкс. Най-новата годишна оценка на Европейската организация със седалище в Копенхаген гласи, че фините прахови частици са виновни за 417 000 преждевременни смъртни случая в 41 европейски страни единствено през 2018 година

Европейската комисия желае през идната година да наложи нови стандарти за качеството на въздуха. Настоящата цел е до 2030 година замърсяването на въздуха от фини прахови частици и озон в Европейски Съюз да бъде понижено с 55 %. Никъде другаде по света не съществува толкоз огромна обвързана мрежа от точки за премерване, която да следи стойностите на замърсяване.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Какво дишаме? Ето обстоятелствата:
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР