Мрачни лета се задават за комплексите "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера"

...
Мрачни лета се задават за комплексите "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера"
Коментари Харесай

Готви се унищожение на затворените морски комплекси край Варна

Мрачни лета се задават за комплексите "Албена ", "Слънчев ден ", "Ривиера " и "Св. Константин и Елена ", които оферират най-качествените туристически услуги, написа "24 часа ". Външни наематели могат да вземат плажовете пред тези фамилни курорти, да повдигнат нощни заведения и кръчми.

Според източник от Министерски съвет от три месеца министерство на туризма е внесло оферти за провеждането на нови концесионни контракти на "Албена ", "Слънчев ден ", "Ривиера " и "Св. Константин и Елена ", само че не е ясно за какво процедурите не потеглят.

Хаосът е провокиран от чисто новия Закон за концесиите, признат от депутатите по Коледа.

Променените правила ще влязат в действие обаче чак през 2019 година, а концесиите на плажовете в затворените комплекси изтичат през идващите месеци.

В същото време най-малко година и половина ще отнеме основаването на концесионен указател, писането на две наредби, основаването и приемането на тактика за концесиите, структуриране на съвещателен съвет за концесиите и още куп нови условия. Месеци ще са нужни единствено за прекосяването на контрола върху концесиите към приватизационната организация.

Изтичащите концесии за плажовете в "Албена ", "Слънчев ден ", "Ривиера " и "Св.Константин и Елена " са благосъстоятелност на сдруженията, които имат тези курорти през последните две десетилетия.

Курортите са получили така наречен "концесия по право ", която съществуваше в остарелия Закон за приватизацията и следприватизационния надзор и са стопани на плажа от раздържавяването им до момента. По новия закон обаче те нямат преимущество и всеки искащ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

В дупката от година и половина до момента в който задейства новият закон, плажовете се раздават по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, защото министерство на туризма не може да си разреши да остави в страната плажове без контрол.

Ако за "Слънчев бряг ", където за стотиците притежатели на хотели е безразлично кой ще стопанисва плажната линия, в затворените комплекси, които са на първа линия, това не е по този начин.

Например в курорта "Албена " концесията, която е удължавана към този момент един път, изтича в края на 2018 година Главният изпълнителен шеф на комплекса Красимир Станев чака "ужасни истории ", в случай че на идния конкурс курортът не завоюва конкуренцията.

"Това ще е еднакво на ликвидиране за нас. Инвестицията в един плаж е нищо спрямо вложенията на хотелиерите, а в това време концесионерът държи лост за влияние върху целия курорт.

Той може да направи шумна дискотека, да не почиства плажа и да скапе качеството на цялата услуга. Ние години наред стискахме зъби и плащахме по към 2,5 млн. лева концесионно заплащане на страната. Но не се отказахме, тъй като другояче щяхме да провалим качеството на прекарването за екскурзианта ", сподели Станев. Той не вижда метод сходни на "Албена " курорти да получат преимущество, тъй като това не се планува от новия закон. Напомни обаче, че на всички места в Европейския съюз вложителите в хотели и курорти имат благосъстоятелност и върху концесионерите на съответните плажове.

Старата концесия за плажа пред "Слънчев ден " също изтича тази година, само че там обстановката е по-особена. Преди два месеца министерство на туризма е оповестило търг за наем. Собственикът на комплекса Слънчев ден Георги Гергов е апелират акта и до момента в който съдът не се произнесе дефинитивно, не може да има нов наемател. 

Самият Гергов предлага незабавна смяна в закона за сходни случаи, тъй като вземането на концесията за плажа от различен концесионер може "да му съсипе бизнеса ".

"Те не могат да ме накарат да спомагам на друго сдружение, тъй като при нас той няма по какъв начин да мине за плажа, без да мине през комплекса. Няма по какъв начин да прехвърчи от горната страна. В същото време новият концесионер може да ме рекетира както си желае и аз да не мога да предложа плаж на клиентите си, с които имам контракти ", сподели Гергов.

Докато в "Албена " и "Слънчев ден " се готвят за черен летен сюжет, в "Ривиера " той към този момент в ход. На 15 януари се е провел търг за наемател на плажа там, който е извоюван от софийската компания "Съмър Инвест " ЕООД. Не е оповестена концесия, тъй като прозцедурата е дълга, а остарялата концесия на "Ривиера " АД изтича на 10 юли.

Ако въпреки всичко след времве с новия закон има концесия, тя съгласно адвокати нямало да влезе в колизия с контракта за наем. Наемателят си поемал риска да си тръгне по-рано.

Търгът с скрито наддаване за 5 години напред е извоюван от "Съмър Инвест " като било записано, че чадърът и шезлонгът ще костват по 10 лева дневно. "Съмър Инвест " Според източници от сектора е обвързвана с Големия Маргин, който в последните години демонстрира резистентен интерес към бизнеса с плажове. "Съмър Инвест " през май предходната година спечели наддаването за северния плаж на Бургас, а малко преди този момент и за плажа Обзор-мотела. През октомври м.г. обаче министерството и наемателят в Обзор скапаха контракта по взаимно единодушие.

Куриозното в тази ситуация с "Ривиера " обаче е, че новият наемател на плажа би трябвало да влезе на 10 юли - в пика на сезона и не е ясно нито по какъв начин двете страни ще си предадат ръководството, нито какво ще изгубят туристите.

Самият комплекс е сключил и за тази година контракти с туроператорски компании, съгласно които на гостите на Ривиера се дават гратис чадър и шезлонг на плажа и в този момент се изправя пред невъзможността да удостовери тази услуга.

От "Ривиера " потвърдиха, че са изгубили търга, само че апелират, тъй като са уверени, че при провеждането му са били нарушени доста процедури.

"Всичко това хвърли в цялостен стрес екипа ни, който към този момент е направил резервациите за сезона, готвим няколко интернационалните конференции. Договорите са подписани. Неочакваната обстановка докара до огромно отчаяние в сътрудниците ни и в Ривиера към този момент се получиха първите анулирани резервации, изясни притежателят на комплекса Весела Кюлева-Станкова.

Според нея е изцяло неразбираемо по какъв начин ще се менижира плажът, защото наемателите нямат достъп до него с изключение на през частната благосъстоятелност на "Ривиера " АД. Весела Кюлева също счита, че е нужна смяна в закона за концесиите в частта за плажовете пред затворените комплекси и те да имат приоритет при присъединяване в процедурите за наем и концесия, тъй като имат и най-сериозен интерес плажът да е добре поддържан.

"Самата страна ще има по-голям финансов интерес притежателите да стопанисват плажовете, тъй като ние от 20 години плащаме по 300 хиляди лв. концесия на страната, а спечелилият търга, доколкото имам информация, ще внася във фиска 169 999 лв. - съвсем двойно по-малко ", пресмята Кюлева-Станкова.

Тя споделя, че всяка година през последните 20 са вложени доста над 300 хиляди лв. в плажно-спасителната активност, с цел да са спокойни и сигурни почиващите.

В "Албена " всяка година почиват към 62 000 посетители, в "Св. св Константин и Елена " - над 73 000, а в "Слънчев ден " - към 14 000.

Годишното концесионно заплащане за страната от плажа пред курорта "Ривиера " през последните години е било към 350 000 лева Докато бъдещият наемател на същия плаж ще заплаща на страната малко над 200 хиляди лева по силата на контракта, реализиран след търг с скрито наддаване.

Ако същата история се случи и с "Албена ", разликата ще е още по-драстична, защото там плажът е несъизмеримо по-голям и годишното концесионно заплащане е било постоянно над 2 млн. лева на година, като е достигало оптимално до 2,5 млн. В "Слънчев ден " концесионерът е плащал сред 250 000 и 300 000 лева всяка година на страната.

Концесионното заплащане се пресмята като твърда сума върху дейната повърхност на плажа и се покачва в течение на годините единствено в случай че има инфлация, само че с доста дребен %.

При наемите има значение единствено ползата, който е проявен към наддаването. Държавата дефинира единствено най-малък предел и който предложи най-вече - печели. Често се случва, когато няма претенденти, да се прави второ наддаване с 20% по-ниска първична цена, а се случва даже и трето с на половина по-нисък предел спрямо първичния.

Цената на чадъра и шезлонга, които наемателят дава обещание, не вземат участие в търга. Те обаче се вписват в контракта с Министерството на туризма и в случай че при възможна инспекция се окаже, че са по-високи, това може да е съображение за повреждане на контракта.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР