Мозъчните структури, които са непосредствено свързани с човешкия мозък, са

...
Мозъчните структури, които са непосредствено свързани с човешкия мозък, са
Коментари Харесай

Откриха червей с мозък като на човек

Мозъчните структури, които са директно свързани с човешкия мозък, са открити най-неочаквано у безгръбначно, което се оказало елементарна морска нереида.

Това изобретение значи, че произходът на човешкия мозък може да се наблюдава шестотин милиона години обратно. Точно тогава за финален път човечеството е деляло общи предшественици с типа Platynereis dumerilii – той се явява родственик на елементарния дъждовен червей.

Както споделя създателят на проучването Раджу Томър, червеят-нереида живее в независими тръбички, интензивно изследва тяхната среда в търсене на храна и показва изцяло осмислено държание.

Учените стигнали до извода, че тези червеи биха могли да са идеални претенденти за ролята на бегръбначни с най-развити мозъчни центрове и родственици на гръбначните.

И други безгръбначни, съгласно учените – да вземем за пример инсекти, паяци, ракообразни и кадифените червеи имат конструкция на основен мозък, която се назовава гъбовидно тяло и подхожда на кората на човешкия мозък.

Кората на основния мозък е част от човешкия мозък, която взе участие интензивно в процеса на паметта, образованието, мисленето, езика, съзнанието и доста други процеси.

Учените употребявали огромно количество гени в мозъка на червеите-нереиди. Те определили белтъчния състав на всяка клетка, както и видовете кафези взависимост от гените, които ги показват, а освен от формата и разположението.

Според учените развиването и образуването на гъбовидните тела на безгръбначните и на мозъка на гръбначните са прекомерно идентични, с цел да бъдат обяснени с самостоятелен генезис.

Те би трябвало да имат общ постепенен предходник, въпреки и не толкоз комплициран като самите тях. Учените обаче се съмняват, че безгръчначните мислят и усещат като нас. Мозъкът им е прекомерно дребен и няма такова огромно количество неврони като човешкия.

Учените се надяват да продължат проучването на мозъка на червеите и на други безгръбначни, с цел да дефинират по какъв начин тъкмо действат те и да схванат по какъв начин е функционирал мозъкът на общия предшественик на червеите и гръбначните.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР