Мойва е малка по размер риба от мирисово семейство, обитаваща

...
Мойва е малка по размер риба от мирисово семейство, обитаваща
Коментари Харесай

Ето коя е най-полезната и най-евтина риба

Мойва е дребна по мярка риба от мирисово семейство, обитаваща северната част на Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. Известна още като капелин, каплин, рибата е приета за един от най-ценните морски блага.

Предлага се от търговците на пазара на налична цена и заема водеща позиция по брой потребни свойства.

Според специалистите мойва е вкусна и здравословна риба, налична за съвсем всички. Може да се пържи, вари, опушва и да се осолява. Консумирането на тази риба може да възстановява равнището на холестерола в кръвта, да увеличи имунитета на вашето тяло, а високото ѝ наличие на йод оказва помощ да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.

Консумацията на мойва, която е и източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин, покачва хемоглобина. Тази композиция от потребни субстанции възстановява функционалностите на стомашно-чревния тракт, усъвършенства апетита и има общо тонизиращо деяние върху организма.

Запасете се с мойва, тъй като по този начин ще се насладите на изгодите от тази риба, богата на протеини и омега-3 мастни киселини.

Капелин може да се сервира цяла с кожата и е идеална за пържене, макар че при сваряването и печенето ѝ ще се запазят питателните качества по-ефективно.

 Риба Мойва

Мойва се смята за рибен деликатес. В азиатската кухня хайверът е прочут като масаго и се употребява най-много като съставна част в суши. Може да се боядисва и в други ярки цветове, като алено и зелено за спомагателен образен нюх. Икра от мойва се употребява и за произвеждане на тънък хайвер, издирван в Русия и Украйна.

Мойва доближава зрялост и е подготвена за мятане на хайвера си на четири до пет годишна възраст. Това се случва на дълбочина от 20 до 60 м по крайбрежието на Финмарк и Северен Тромс — с други думи на север. Яйцата на мойва се прикрепят към морското дъно и лежат там към месец, преди да се излюпят. След това ларвите се понасят нагоре и се насочват към Баренцово море, ускорявани от океанските течения.

Мойва прекарва по-голямата част от живота си в плитчини, като за три до четири години нараства до 14-18 см.

В много аспекти може да се каже, че мойва е една от най-хубавите риби. На тип може да наподобява незначителна, само че дребната риба поддържа живота както в морето, по този начин и отвън него.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР