Моята афера с брака е прелестен и остроумен анимационен филм

...
Моята афера с брака е прелестен и остроумен анимационен филм
Коментари Харесай

Моята афера с брака или да бъдеш жена

" Моята спекулация с брака " е възхитителен и проницателен анимационен филм на живеещата в Бруклин латвийска режисьорка Сигне Баумане (HBO GO), който неслучайно има над 10 награди от влиятелните международни фестивали за подобен жанр продукции и е измежду трите европейски анимирани заглавия на годината. 

Зелма е родена в разгара на комунизма в Рига и е подложена на типичното промиване на мозъка: дамата би трябвало да се ожени девствена, да се подчинява покорно на мъжа и да е негово безропотно и безмълвно допълнение. Тя се бунтува, губи по този начин скъпата си непорочност с доста по-стар и сякаш надарен мъж, който искрено я употребява, а след това се дами за  мързеливия и тесногръд Сергей, който обаче е хубав художник. Зелма е очарователна и привлекателна с русите си коси, неясно лице, прасковена кожа и изострен разум, без да свети, само че мозъкът ѝ непрекъснато работи, проучва и прави заключения. Най-новаторското и забавно е, че всичко се илюстрира от режисьорката посредством процесите, протичащи в мозъците на героите и съответните хормони, които те отделят!



Като контраст на патриархалния и шовинистично мъжки свят Зелма гони Сергей (който я експлоатира и унижава) и стартира да рисува авангардни картини в бурното време на 90-те, а на галерия в чужбина се среща с атлетичния швед Бо. Веднага си харесват, сексът е страховит, дали героинята внезапно няма да откри щастието в цивилизования западен вид на една равностойна връзка, в която всеки обича и почита другия, а опциите за развиване са идентични и за двамата?! Не се получава тъкмо по този начин, само че в истинския преносен край Зелма е ведра, оптимистична и радостна, тъй като най-сетне схваща какво е да си свободна и самостоятелна жена и за какво в действителност съществуват любовта и брака. 

Автор: Бистра Андреева
  " Дамата с камелиите "  на Джордж Кюкор - идеалната екранизация на безсмъртна творба  
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР