Моят призив е категоричен - за Бога пуснете децата на

...
Моят призив е категоричен - за Бога пуснете децата на
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: За Бога, пуснете децата на училище! |

" Моят апел е безапелационен - за Бога пуснете децата на учебно заведение, не ги спирайте! ", сподели доцент Андрей Чорбанов от Института по микробиология при БАН по Българска национална телевизия, в коментар за началото на образователната година у нас.

Той се съгласи, че е разумно хората да се опасяват, никой не е застрахован да се разболее, само че съгласно него непотребният боязън и параноята също не са нужни.

" Дали децата популяризират болестта или прекарват заболяването по-леко провокира доста огромни научни разногласия сега. Децата прекарват инфекцията изрично доста леко , разногласието в действителност е дали я популяризират или не. Според шведските данни не я популяризират, счита се, че децата се заразяват от възрастните. Получиха се данни, че отделят дори по-голямо количество вируси от възрастните, само че се спори до каква степен това е разпространяване и заразяване. Науката към момента спори, най-големият проблем е данните да бъдат справедливи ", сподели доцентът.

Той съобщи, че няма и безспорни данни за наново заразяване с ковид . Въпреки единичните известия за такива случаи към момента се спори дали са били наново инфектирани или вирусът е останал прикрит под някаква форма в организма за по-дълъг интервал.

" Със сигурност имунитет се построява, различен е въпросът какъв брой е дълготраен , няма по какъв начин да знаем поради късото време, само че сигурно 6 месеца имунитет има, тъй като щеше да има прекалено много хора, които са наново инфектирани ", разяснява доцент Чорбанов.

По думите му хигиената е мощно позитивен фактор, но няма нищо позитивно в това хората да се научат да носят маски, тъй като това пречи на социализацията. Хората би трябвало да виждат лица против себе си, а не маскирани. Има цели групи страни, в които вървят целогодишно маски, само че в една културна европейска страна това не би трябвало да се случва, акцентира той.

На годишна база коронавирусът не е по-различен по смъртност от грипа , тъй че естествените ограничения, които би трябвало да се вземат, са болните да бъдат изолирани, сподели имунологът.

" Параноята против здравите хора е нещо, с което няма по какъв начин да се съглася . Гледната точка зависи от това дали хората работят на държавна работа или в областта на науката. Учените нямат право да лъжат. Те може и да бъркат, само че би трябвало да кажат това, което мислят, до момента в който хората, които са директно ангажирани с страната, на всички места по света, би трябвало да поддържат държавната политика. Това е обяснението. Не е елементарно да си съпротива. Не е значимо да се приказва едно и също, с цел да не се объркват хората, в случай че това не е истина ", акцентира доцент Чорбанов.

Той коментира  и спрените изпитвания на оксфордската ваксина. По думите му няма по какъв начин да се избегне странична реакция при тестване на нов артикул и това е общоприета процедура при тестванията.

" Наблюдават се доста индикатори и параметри. Наблюдават се всевъзможни реакции. Доброволците подписват специфични заявления и са много високо платени, това е обикновено и не трябва да ни учудва, учудващо е, че хората чакат бързи резултати ", сподели той.

Безвредността на имунизациите е най-важният детайл , който се следи, тъй като се употребяват при здрави хора, неприемливо да има каквито и и да било странични реакции, изясни имунологът.

Кога ще се разгласи, че има подготвена ваксина е въпрос на политика. Препаратът би трябвало да премине много дълги проби, с цел да бъде пуснат в всеобща приложимост, акцентира експертът. 

При българската ваксина, изпитванията стартират в късна есен, неточно ще е да кажем, че сме подготвени, нужна е най-малко още година и половина. Но както се споделя " последните ще станат първи " - това важи най-много за имунизациите, далеч невинаги първите са най-хубави, посочи той.

 Доц Чорбанов разяснява и разпространяването и смъртността от COVID-19 в последните месеци. Според данните, които цитира, страните с добре развита здравна система са с доста малко над естествената смъртност от коронавирус. Държавите, които са били с демократичен режим сега влизат в естествени стойности, а тези, които се придържаха към строги ограничавания и изолираност, означават растеж в разпространяването на инфекцията , акцентира той.

" Категорично не преставам да считам, че това затваряне не беше належащо. У нас няма доста заболели, в случай че нямаше ежедневна информация в медиите, нямаше да се разбере от големия брой хора, че има подобен проблем. Доколкото страната въобще имаше присъединяване в оправянето с епидемията, можем да кажем, че се е справила, само че аз не считам, че затварянето оказа помощ по какъвто и да е метод за неразпространението на инфекцията . Помогна методът ни на живот, генофондът, комплекс от фактори ", заключи доцент Чорбанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР