МОСВ изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализирана

...
МОСВ изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализирана
Коментари Харесай

Сериозен проблем с картографирането на дюните на плаж Каваци, становищата на учените си противоречат

МОСВ изрази изключително мнение и не съгласува плана на профилирана карта на дюните на Каваци

Изготвянето на профилираната карта на пясъчните дюни, ситуирани отвън морските плажове " Каваци-Север " и " Каваци-Юг " в Созопол, още веднъж не бе призната, тъй като има съществено разминаване в експертните мнения на учените. Заседанието на Комисията към Министерството на околната среда и водите, се организира през вчерашния ден, само че се оказа, че трите импортирани изследвания си опонират, което основава съществени проблеми на ековедомството да реши този наболял проблем. В допълнение и нито един от изготвилите отчетите не участва на съвещанието, с цел да отбрани позицията си.

През последните две години, Министерство на околната среда и водите е упълномощило осъществяването на тези действия на разнообразни учени и специалисти, притежаващи нужния опит и експертиза в областите, свързани с определянето на пясъчни дюни.

Същите са посочвали на място границите и типа на дюните и резултатите са показани в Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас.  Видно от показаните резултати и направените планове на профилирани карти са налице основни разлики сред заключенията на ангажираните учени и специалисти, взели участие в визитите на място.

Дюните биват обсъждани от една страна като местообитания на избрани растителни типове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки формирания от друга. Тази специфичност при определянето на пясъчните дюни основава предпоставки за разнообразни тълкования според от това коя от характерностите, имащи отношение при установяване на съществуването и типа на дюните е водеща.

Дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също основава опция за разнообразни тълкования и води до разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна. При определянето на съществуването, типа и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза, които да са основа за взимане на съответни решения.

В съответния случай обаче, резултатите от изследванията съгласно Министерство на околната среда и водите не разрешават да бъде взето обективно решение. Прецизирането на концепцията, методологията и критериите за установяване на пясъчните дюни, по метод недопускащ разнообразни тълкувания, следва да бъде съществена задача на научната и професионалната общественост, за което Министерството на околната среда и водите ще окаже цялостно подпомагане.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР