Москва. Вашингтон се опитва да изврати и отмени споразумението, което

...
Москва. Вашингтон се опитва да изврати и отмени споразумението, което
Коментари Харесай

„Взгляд“: Целта на САЩ в преговорите с Русия е да извратят предложението на Москва

Москва. „ Вашингтон се пробва да изврати и анулира съглашението, което Москва му предлага. Поне подобен извод може да се направи от резултатите от руско-американските съвещания, извършени в Женева. Държавният департамент и западните медии се преструват, че на тези договаряния не са обсъждани гаранции за сигурност за Русия или разширението на НАТО “, написа официозното съветско издание „ Взгляд “ в коментар за договарянията в Женева в понеделник, показан без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

На 10 януари в Женева се организира значим кръг от руско-американски съвещания по отношение на гаранциите за сигурност. В продължение на съвсем седем часа и половина съветската делегация, водена от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, и представители на Съединени американски щати, водени от заместник-държавния секретар Уенди Шърман, обсъждаха бъдещето на двустранните връзки при закрити врата.

Без кавги

Разговорът беше извънредно сложен. Първоначално страните седнаха на масата без никакво доверие един към различен. Как другояче, да вземем за пример, да се обяснят апелите на Държавния департамент да не се има вяра на Сергей Рябков, които бяха отправени още преди началото на договарянията? „ Очакваме, че съветската страна след договарянията ще направи изказвания, които няма да отразяват същинската същина на полемиката. Призоваваме нашите съдружници и сътрудници да преглеждат тези мнения извънредно скептично и да продължат да вземат участие в полемики и съвещания със Съединените щати “, се споделя в изказване на Държавния департамент от 7 януари.

„ Самият факт на договарянията с Русия провокира рецензии от републиканците и източноевропейските съдружници на Съединени американски щати. А администрацията на Байдън се притеснява, че Рябков, след договарянията, може хипотетично да каже нещо, което да хвърли сянка върху Белия дом. Да намекне, че Америка е направила отстъпки на Русия по фундаментални въпроси “, изяснява пред вестник ВЗГЛЯД Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за сложни европейски и интернационалните проучвания. „ Освен това Съединени американски щати се презастраховат при положение, че Русия, с цел да окаже политически напън върху Америка, в действителност реши да изнесе някои детайлности от договарянията при закрити порти за публично разискване. Наскоро Москва, да вземем за пример, разгласява наличието на закрити договаряния за „ нормандския формат “.

Русия в действителност разгласява - само че в отговор на това, което страните сътрудници направиха, и което съгласно Сергей Лавров са били „ арогантни, не изключително етични изказвания “ по отношение на хода на договарянията. Тоест те са излъгали за това, което е обсъждано в полемиките.

В резултат на това в актуалните договаряния всичко вървеше външно обичайно и благородно. След полемиките Сергей Рябков и Уенди Шърман направиха почти същите изказвания. „ Останахме с усещането, че американската страна подхожда доста съществено към съветските оферти, провела е задълбочено изследване по тях “, сподели Сергей Рябков. „ Разговорът беше сложен, дълъг, доста професионален, бездънен и характерен. Без да се опити нещо да се украсява, да се заобикалят остри ъгли “.

„ Имахме съществени, директни, откровени полемики в бизнес дух “, сподели заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман. „ И към момента имаме доста дълъг път “. И двамата дипломати не приказваха за компромисите, които са съумели да реализират. Вероятно тъй като е нямало доста за казване.

Никакво почитание

Очевидно диалогът се оказа не изключително работлив, защото Съединени американски щати в началото реагираха изборно на съветските оферти. Те ги разделиха на така наречен Нестартиращи (non-srarters), т.е. тематики, за които е безсмислено даже да стартират да се разискват, и тези въпроси, по които страните могат да реализират компромис.

„ Всъщност Вашингтон предлага да раздели дневния ред на договарянията и да организира полемики по тези въпроси, по които, както считат Съединените щати, може да се реализира позитивен резултат. Тези въпроси включват деескалацията на обстановката към Украйна и контрола върху въоръженията в Европа. Съединените щати са подготвени да обсъдят основаването на нов режим за надзор на стандартните въоръжения (в рамките на който ще бъдат въведени ограничавания за разполагането на тези оръжия в редица райони и разпоредбите за осъществяване на военни учения), както и възобновяване на предходния или основаване на нов контракт за ракетите с дребен и междинен обхват в Европа. Американците биха желали да оставят отвън скобите въпроса за разширението на НАТО, защото тук, съгласно тях, позициите на страните са диаметрално противоположни и няма да може да се реализира компромис. Съединените щати не са подготвени да се откажат от правилото на отворени порти към НАТО “, споделя Дмитрий Суслов.

„ Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени порти на НАТО “, сподели Уенди Шърман. А нейният директен шеф, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, даде да се разбере още преди началото на договарянията, че Украйна е главната тематика на полемика за Съединени американски щати.

„ Те желаят да ни въвлекат в полемиката за НАТО, с цел да не се фокусираме върху разисквания въпрос, а точно върху тяхната експанзия против Украйна. Няма да се разсейваме от този въпрос, тъй като протичащото се в Украйна визира освен Украйна. Това е част от по-широк модел на дестабилизиращо, рисково и постоянно нелегално държание на Москва, която се стреми да сътвори сфера на въздействие, която обгръща страни, които в миналото са били под руска власт. За да им попречи да осъществят своите демократични желания като изцяло суверенни, самостоятелни народи “, сподели ръководителят на Държавния департамент.

Освен това „ за Съединените щати главното доказателство за напредъка на договарянията е деескалацията на обстановката в Украйна. Индикаторите за тази деескалация бяха ясно разпознати от Уенди Шърман: това е или връщането на съветските войски в казармите, или ясно пояснение от Русия на задачите и характера на военните учения, които организира покрай украинските граници “, споделя Дмитрий Суслов.

Именно през украинската призма договарянията се отразяват в западните медии. New York Times, Washington Post, Wall Street Journal – всички те пишат извънредно за украинските резултати от полемиката. Че Русия дава обещание да не нападна Украйна или че е отказала да изтегли войските.

И този акцент е понятен. За Русия Украйна не е нищо повече от местен проблем в руско-западните връзки. Тесен въпрос, в който Вашингтон е подготвен да направи отстъпки на „ източния вандал “ – или (как ще го възприемат в Източна Европа) въпросът дали Съединени американски щати работят като бранител на Украйна от съветската експанзия.

Но полемиката за разширението на НАТО в действителност е признание на правото на Москва да взе участие при равни условия в определянето на базисните основи за съществуването на западния свят и европейската сигурност. Признание, което Съединени американски щати не са подготвени да дадат. Според тях Русия не е нито част от западната цивилизация, нито детайл от европейското пространство, нито състезател, с който би трябвало и може да се преценява в международен мащаб.

Западните медии и политици ясно дават да се разбере, че Москва не би трябвало да надига повече глава. „ Виждам, че руснаците се оплакват от неналичието на схващане на Запад за условията за сигурност на Кремъл. И в действителност е по този начин. Почти всичко, което руснаците споделиха през последните седмици за това, че НАТО или Украйна ненадейно се трансформират в опасност за Русия, е чиста небивалица. Грешка във фактурата “, споделя някогашният шведски външен министър Карл Билд.

Без компромис

„ И в този момент въпросът за Русия. Ще бъде ли Москва подготвена да се съгласи със Съединени американски щати и да допусне делене на дневния ред? Да преговаряме за оръжия, учения и Украйна, без да продължаваме напред по разширението на НАТО?

Ако Русия остане твърда в първичната си позиция, тогава по-нататъшните договаряния най-вероятно ще бъдат невъзможни и Москва ще бъде принудена да продължи с по-нататъшна ескалация на напрежението. Не под формата на някакви дейности против Украйна, а ескалация на напрежението сред Русия и НАТО със Съединените щати “, споделя Дмитрий Суслов.

Формално, несъмнено, Москва може да бъде удовлетвори американския метод и да направи компромис. Отказ от всевъзможни писмени гаранции и залог на здравия разсъдък, който съществува през последните години.

В последна сметка Съединените щати може да не затворят публично вратите на НАТО, само че в това време да ги затвори в действителност за Украйна, Грузия и Молдова. Това в действителност е да вършат това, което вършат в този момент - в края на краищата, след срещата на върха в Будапеща, която се организира преди съвсем 14 години, американците не разрешиха на Киев, Тбилиси и Кишинев да се приближат крачка по-близо до участие в Алианса. Именно тъй като не желаеха непотребна ескалация в връзките с Руската федерация и схванаха, че за Русия това е алена линия.

И най-после, всички са наясно, че влизането в НАТО на която и да е от тези три страни (имащи териториални спорове, в които Русия е забъркана по един или различен начин) може автоматизирано да инициира война сред Запада и Москва. Що се отнася до вероятното разполагане на инфраструктура на НАТО в Украйна, този въпрос ще бъде организиран от съглашението за стандартните въоръжени сили в Европа, което Съединени американски щати се съгласяват да обсъдят.

На Русия обаче евентуално липсва „ схващане и информираност “. Кремъл, съгласно Сергей Рябков, се нуждае от „ стоманени, правни отговорности – не обещания, а гаранции “. И тези условия, несъмнено, имат своя лична логичност.

Москва не е подготвена да разчита на американския здрав разсъдък, защото разсъдъкът на Вашингтон понижава всяка година. Отстъпва място на желанието да се играе по неразрешени по-рано тематики, с цел да се окаже напън върху непреклонен противник – което в този момент Съединени американски щати, да вземем за пример, вършат по въпроса с Тайван. Резултатът от този напън ще бъде ескалация, ненужна за Москва, и още повече ненужна огромна война. Ето за какво Русия предлага да върне отговорността на руско-американските връзки и да ги построи на основата на твърди, ясно избрани гаранции за сигурност.

Що се отнася до украинския въпрос, Русия, явно, продължава да го преглежда като производно на връзките сред Русия и НАТО. И няма да дава отговор за държанието си на Уенди Шърман. „ Ние сами решаваме къде и по кое време да организираме военни учения на наша територия. И ние ще продължим да ги организираме в полза на нашата сигурност “, се споделя в изказването на съветското посолство във Вашингтон. Както е евентуално, Русия ще продължи да подхваща други стъпки за гарантиране на сигурността, в случай че Съединените щати не трансформират метода си към преговорния развой.

Превод и редакция: Иван Христов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР